Zámek Horšovský Týn rozšířil expozici

Horšovský Týn – Zámek v Horšovském Týně na Domažlicku letos jako jediná památka v kraji rozšiřuje návštěvnický okruh. Lidé se můžou například podívat do dvou nových pokojů, které používali komorníci. Hrad a zámek Horšovský Týn je cenný tím, že po renesanční přestavbě v 16. století nebyl již později přestavován, až na drobné úpravy na zadním nádvoří při poslední rekonstrukci na konci 19. století. V roce 1996 byl celý areál pro svoji nesmírnou historickou hodnotu prohlášen Národní kulturní památkou. K areálu patří nejen hlavní zámecká budova, ale i budova purkrabského paláce a téměř čtyřicetihektarový přírodně krajinářský park s Glorietem, Loretánskou kaplí a Vdovským domem.

Zaměstnanci zámku rekonstruovali komornické pokoje několik let a vybavili je předměty, které se v objektu zámku už nacházely. Ty zde v 19. století používali právě komorníci. „Návštěvníci uvidí bydlení zámeckého komorníka, takového správce majetku a zdraví zámeckého pána,“ uvedl kastelán Jan Rozendorfský. Rozšíření jednoho z několika prohlídkových okruhů Horšovského Týna s sebou ale přináší i navýšení vstupného. „Pokud se někde něco zvětší, tak to musí být za trošku větší peníz. Vstupné bude vyšší o 30 korun,“ dodal Jan Rozendorfský. Vstupné šlo nahoru na všech státních hradech a zámcích v Plzeňském kraji – v průměru o 15 korun. „Zdražovali jsme o desetikorunu na základním vstupném,“ prohlásil kastelán hradu Švihov Lukáš Bojčuk.

Vedle optimalizace vstupného, jak jeho navýšení nazývá Národní památkový ústav, se upravuje i otevírací doba památek. „Na některých objektech bude sice areál památky otevřen tradičně již od 9 hodin, ale první prohlídka bude konána třeba až v 10 hodin. A některé zavírací doby budou posunuty tak, aby se zájemci do objektu mohli dostat třeba i hlouběji odpoledne,“ potvrdil mluvčí Národního památkového ústavu Plzeň David Růžička.

Reportáž Jana Dvořáka (zdroj: ČT24)

Zda dražší vstupné na hradech a zámcích v Plzeňském kraji návštěvníky odradí, se ukáže už na začátku sezony.