Výstavba kanalizace na Plzeňsku vázne

Plzeň – Rozvoj měst s sebou přináší řadu problémů. Například v okolí Plzně ubývá vody ve studních. Navíc nedávno skončily projekty placené Evropskou unií a nyní není odkud brát peníze na nové vodovody či kanalizaci. Vodárna Plzeň provozuje kromě krajského města vodohospodářskou infrastrukturu v řadě měst a obcí v okolí. Nejstarším vodovodem v této oblasti je patrně vodovod v obci Úterý, jehož výstavba proběhla na počátku 20. století. Další vodovody byly postupně stavěny v dalších sídlech a významnější rozvoj nastal ve 30. letech 20. století.

O každou korunu na nový vodovod nebo kanalizaci mezi sebou starostové jednotlivých plzeňských obvodů u primátora na radnici tvrdě bojují. Pokud peníze získají, vydělají na tom i jejich obyvatelé. „Bezpochyby to znamená problém pro výstavbu, pro další bydlení a rozšiřování města. Je to však mimořádně finančně náročná záležitost,“ uvedl starosta třetího plzeňského obvodu Jiří Strobach (ODS) a ředitelka Útvaru koncepce a rozvoje města Plzně Irena Vostracká doplnila: „V podstatě závisí na rozhodnutí, do čeho se pustit dřív.“ Primátor města Martin Baxa (ODS) k tomu podotýká: „Myslím, že to zhodnocuje pozemky a majetky těch lidí.“ Někde je rozvoj tak rychlý, že radnice už další výstavbu zakázala. Lhota u Plzně nebo část Černic o tom ví své. „Na území města Plzně jsou některé lokality, kde v současné době není možné stavět a to hlavně pro nedostatek sítí,“ potvrdil náměstek primátora Petr Rund (ODS).

Někde za sítě stále bojují – jako na plzeňském Výsluní. Je to odsud deset minut autem do centra, ale vodovod a kanalizace chybí. Nejsou peníze, i když projekt má město zpracovaný už několik let. „Všichni musí řešit vodu a musí řešit kanalizaci. U vody je to díky vrtům, jeden vrt totiž stojí kolem 100 tisíc. U kanalizace jsou to jímky a čističky, to je minimálně stejná suma,“ prohlásil předseda občanského sdružení Plzeň – Výsluní Josef Holota. Starosta s rozvojem infrastruktury počítá, ale záleží jen na penězích. „Jako obvod budeme tlačit na město, aby ty sítě byly vybudovány,“ dodal Jiří Strobach.

Reportáž Karla Vovesného (zdroj: ČT24)

Radnice tvrdí, že nemůže vyhovět všem, protože kanalizace nebo nové vodovody v rozvojových částech by spolkly celý rozpočet města. Jedinou nadějí na vyřešení problému tak zůstávají fondy Evropské unie.

V okolí Plzně ubývá vody ve studních.
Zdroj: ČT24