Seznam ohrožených památek narůstá

Javorník – Historické objekty v Královéhradeckém kraji chátrají. Místní památkáři pracuji na seznamu těch nejohroženějších. Část památek je ale majetkem soukromníků, kteří na jejich udržování nemají peníze. Úřady jsou naprosto bezmocné. V kraji se nachází velké množství unikátních památek, které stojí za pozornost a mohly by se stát atraktivním lákadlem turistického ruchu. Mezi turisty nejnavštěvovanější místa bezesporu patří barokní hospitál Kuks, klášter v Broumově, hrad Kost nebo pevnostní město Josefov.

Kostel v Javorníku chátrá od konce války, kdy odtud odešli původní němečtí obyvatelé. Dnes je jednou z desítek kulturních památek, kterým podle Národního památkového ústavu hrozí zkáza. „Problém je v nezájmu ze strany místního obyvatelstva i ze strany obce. A z hlediska církve také proto, že v Javorníku prakticky není ani jeden věřící,“ prohlásil administrátor farnosti Trutnov Dariusz Mogielnicki. Na seznamu ohrožených památek bylo v Královéhradeckém kraji až dosud 24 objektů. Sami památkáři však přiznávají, že těch reálně ohrožených je ve skutečnosti mnohem víc. „Víme, že na tom seznamu řada objektů, které jsou evidentně ve špatném, až havarijním stavu, není. Teď budeme pracovat na tom, abychom je na něj dostali,“ potvrdil náměstek pro památkovou péči NPÚ Jaroměř Jiří Balský.

Většina ohrožených památek je ale v soukromých rukách a majitelé buď nemají peníze na údržbu, nebo nemají zájem. Podle zákona by se pak o památky měla postarat obec a o náklady se soudit. „V praxi je to poměrně obtížně představitelné, jedná se ve většině případů o veliké částky, které by výrazně zatížily rozpočet města. Další otázkou je vymahatelnost těchto finančních prostředků na vlastníkovi památky,“ vysvětlil tajemník Městského úřadu Vrchlabí Pavel Řehák.

Reportáž Václava Svobody (zdroj: ČT24)

Řada památek ze seznamu už je ale v takovém stavu, že záchrana bude téměř nereálná a během pár roků se z kategorie „Ohrožené“ přesune do kategorie „Nenávratně ztracené“.