Nový úsek silnice ulehčí Sokolovu

Sokolov – V Karlovarském kraji byl v jednom směru zprovozněn další z úseků rychlostní silnice R6, část mezi Novým Sedlem a Sokolovem. Řidiči jedoucí z Chebu do Karlových Varů už nebudou muset jezdit přes Sokolov. To ale zatím neplatí pro auta v opačném směru. Tato část silnice by po svém úplném dokončení měla přispět vzhledem k rozšíření komunikace ze dvou pruhů na čtyři k výraznému zvýšení plynulosti dopravy a dále také k podstatnému zkrácení přepravní doby mezi Chebem a Karlovými Vary. Úsek je součástí silnic evropské sítě, která zajišťuje také spojení z Prahy do Německa.

Rok a čtvrt čekali alespoň na částečné otevření rychlostní silnici u Sokolova nejen řidiči, ale i lidé, kteří bydlí u objízdné trasy. Po desítky kilometrů dlouhé, místy úzké objížďce každý den projelo až 10 tisíc aut. „Díky tomu, že celá objízdná trasa byla vedena přes Sokolov, docházelo častěji k dopravním nehodám,“ uvedla mluvčí Policie Sokolov Kateřina Dohnalová a samotní řidiči doplňují: „Byla to přímo katastrofa, hlavně ty kamiony to blokovaly. Teď to bude rychlejší, úplně super.“

Nejtěžší práci měly firmy s rozšířením mostu přes řeku Ohře. Dělníci zesílili původní konstrukce, na nich potom stavěli nový most ve výšce 80 metrů nad hladinou řeky. Náročné byly ale i přilehlé úseky. „Na kilometru jsou čtyři mostní objekty a silniční objekt, který je sypaný z lehčeného materiálu, aby nedocházelo k dosedání. Technologie v celé této oblasti byla velmi náročná,“ vysvětlil vedoucí provozu Sokolov společnosti Strabag Karlovy Vary Lukáš Jára.

Reportáž Antonína Bruštíka (zdroj: ČT24)

Podle původních plánů chtěly stavební firmy na polovině čtyřproudé silnice pustit dopravu v obou směrech, zima však práce přibrzdila. V nejužším místě stavby je šířka silnice na hraně limitů, a proto stavaři zprovoznili zatím jen jeden směr. Zástupci stavebních firem předpokládají, že dopravu v obou směrech zprovozní v průběhu tří měsíců. „Budeme se samozřejmě snažit, aby zprovoznění bylo co nejdříve. Nedokážu zatím odhadnout, o kolik měsíců se nám to podaří uspíšit,“ ujistil ředitel společnosti Ředitelství silnic a dálnic Karlovy Vary Pavel Rödl.

Celý úsek silnice mezi Sokolovem a Novým Sedlem včetně rozšíření mostů by měly stavební firmy dokončit do dubna roku 2012.

V Karlovarském kraji byl v jednom směru zprovozněn další z úseků rychlostní silnice R6.
Zdroj: ČT24