Zpomalovací ostrůvek zapříčinil nehodu

Poděbrady (Středočeský kraj) – Dopravu v Poděbradech komplikuje nebezpečný ostrůvek. Ačkoliv město tvrdí, že je dostatečně označený a odpovídá předpisům, už se tam stala nehoda. Ostrůvek pro bezpečný přechod chodců vznikl teprve před dvěma týdny, je však příliš široký a zasahuje do jízdního pruhu. Vysoká intenzita dopravy se stává pro mnohá města zátěží a dopravní nehody se řadí mezi nejvýznamnější negativní důsledky jejího rozvoje. Motoristy má tedy ostrůvek zpomalit ještě před vjezdem do obce.

V pátek večer jel Martin Houdek z Poděbrad směr Hradec Králové, na výpadovce z města ho ale nepříjemně překvapil ostrůvek nově zbudovaný uprostřed silnice. Když se mu chtěl vyhnout, dostal smyk a narazil do pouličního osvětlení. Vyvázl naštěstí jen se zraněním. „Bylo to za deště. Osvětlují to lampy, totálně to splývalo, jako když tam vůbec nic není. Vůbec to nebylo označené,“ uvedl Martin Houdek. Rychlost byla navíc omezena na 70 kilometrů v hodině. Radnice však tvrdí, že před ostrůvek instalovali přenosnou značku s třicítkou. Tu ale Martin Houdek vidět nemohl. „Zjistilo se, že někdo tu značku odstranil tím, že ji zahodil do přilehlého parku,“ vysvětlil vedoucí Odboru dopravy MÚ Poděbrady Vlastimil Macháček.

Ostrůvek je součástí evropského projektu, na který získalo peníze ještě bývalé vedení města - za 8 a půl milionu se v Poděbradech staví 11 nových autobusových zastávek. Ostrůvek má zvýšit bezpečnost chodců při přecházení silnice. „V rámci podmínek zadavatele a poskytovatele dotací jsme museli ten ostrůvek vybudovat, tak to vyžaduje vyhláška,“ prohlásil starosta Ladislav Langr a dopravní inženýr Policie ČR Nymburk Pavel Fiala doplnil: „Jakmile se dělá nový přechod pro chodce, který je delší než 6,5 metru, zřizuje se toto opatření.“ A starosta Langr dodal: „Nám nezbývá nic jiného než zákon respektovat a doufat, že tam víc havárií, než bylo dosud, nebude.“

Reportáž Lucie Komňacké (zdroj: ČT24)

Vedení města chce ještě před kolaudací nových zastávek prosadit změnu projektu a ostrůvek o půl metru zúžit. Zároveň bude ještě nutné barevně zvýraznit jeho okraje.