Ostrava bude mít supermoderní porodnici

Ostrava - Zásadní proměna čeká porodnici v ostravské městské nemocnici. Má být nejmodernější v České republice a nový kabát dostane i dětský pavilon. Komplexní rekonstrukce obou objektů potrvá do léta a vyžádá si téměř osmdesát milionů korun.

Největší změnou bude zcela nové uspořádání nemocnice: „Bude to špičkové oddělení, které bude podle mě na nejvyšší úrovni v České republice a samozřejmě bude splňovat všechny parametry světové úrovně,“ tvrdí ředitel Městské nemocnice Ostrava Jan Zháněl. „Bude tady takové zázemí, jaké nemají ani v nejlepších centrech,“ potvrzuje vrchní sestra Jarmila Dorazilová. Pro rodičku i otce, projeví-li zájem, bude připraven samostatný porodní box s veškerým vybavením - včetně polohovacího křesla s monitorem a porodní vany s antibakteriální filtrací a automatickou regulací teploty vody.

Pavilon s porodnicí stojí od roku 1986. V počtu narozených dětí patří k pěti největším porodnicím v České republice, už dlouho ale volá po rekonstrukci. „Nebyli jsme schopni zabezpečit komfort z hlediska těch sociálních služeb a současně jsme rodičkám nebyli schopni zabezpečit intimitu,“ uvedl primář porodnicko-gynekologického oddělení Richard Spousta. Nemocnice ale přijímá rodičky i v těchto dnech, po osobní nebo telefonické domluvě. Péče o předčasně rodící matky probíhá bez omezení.

Reportáž Drahomíry Račákové (zdroj: ČT24)

Všechny práce probíhají podle časového harmonogramu. Vedení nemocnice proto předpokládá, že v nové porodnici začnou matky rodit už v červnu. Rekonstrukci za téměř 40 milionů korun podstupuje i dětský pavilon. Malí pacienti byli proto dočasně přemístěni do jiných částí areálu. Zcela mimo provoz bude ale babybox. Po dobu oprav ho totiž není možné udržet v bezchybném chodu. „Nejbližší babyboxy najdou maminky v Opavě, Karviné a Frýdku-Místku,“ upozorňuje tisková mluvčí Městské nemocnice Ostrava Anna Vidiševská. Dětské oddělení i babybox budou znovu fungovat od začátku letních prázdnin.