Hradecké opevnění se dočká celkové opravy

Hradec Králové - Sanace zřícené části bývalého královéhradeckého opevnění začne tento týden. Jejich faktická celková oprava zřejmě bude zahájena až v roce 2012. Dřív to hradecký magistrát nestihne. Koncem března se část středověkých hradeb v centru Hradce sesunula a zavalila při tom tři auta. Velkým štěstím bylo, že sesuv neohrozil lidské životy.

Velkým štěstím bylo, že zemina zavalila pouze auta. Pod hradbami se totiž už o tomto víkendu měly konat hojně navštěvované farmářské trhy, které se nakonec přesunou zřejmě do areálu Gayerových kasáren. Na hradby v úterý nastoupí dělníci. „Nejdříve vykácíme náletové dřeviny a poté strhneme narušenou část opevnění,“ informuje náměstek ředitele Technických služeb Hradec Králové Vlastimil Ondráček. 

Před zbytky hradební zdi by následně měla vzniknout zhruba devatenáct metrů dlouhá zábrana z pět centimetrů širokých dřevěných fošen, trámků a vzpěr ukotvených v betonových panelech. Znalec už se také vyjádřil k pravděpodobné příčině sesuvu. „Za zdí je velká proláklina, do níž stékala voda. Ta zmrzla, zvětšila svůj objem a narušila zeď,“ vysvětluje statik Bohumil Rusek.   

Reportáž Přemysla Šrámka (zdroj: ČT24)

Dříve než v roce 2012 se ale magistrát do oprav nepustí. Musí nechat vypracovat projekt, zadat geologický průzkum a vyřídit stavební povolení. Součástí akce také musí být archeologický průzkum. „Budeme zkoumat původní strukturu zdiva, zajímá nás i prostor za hradbou,“ popisuje archeolog Muzea východních Čech Radek Bláha. 

Náklady na opravu městského opevnění půjdou podle odborných odhadů do milionů korun.