Šenovská Hirošima konečně zmizí

Šenov u Nového Jičína (Moravskoslezský kraj) – Po čtyřech letech sporů mizí z centra Šenova u Nového Jičína poslední zbytky polorozbořeného areálu bývalé vojenské posádky. Na místě historických továrních budov má stát hypermarket. Ruina bývalé kloboučnické továrny Antona Peschela stála v Šenově takřka beze změny již pěkně dlouhou dobu. Památkáři se ji sice v minulosti pokoušeli zachránit před demolicí, ale na seznam kulturních památek stavbu nedostali.

Říká se jí Šenovská Hirošima. Tam, kde kdysi továrník Peschel vyráběl klobouky pro celý svět, jsou už jenom ruiny. Demolice začaly před čtyřmi lety, pak ale stížnost majitele sousedního pozemku práce zastavila. Úřady ji na přelomu roku zamítly, bourání tak pokračuje znovu. „Nechci se k tomu vyjadřovat,“ prohlásil majitel sousedního pozemku Ladislav Theisz a Eva Kvasničková ze společnosti Fastav Development – AOC doplnila: „V současné době probíhá v lokalitě demolice původních budov, která bude ukončena v červnu. Následně by zde měla proběhnout výstavba hypermarketu, v lokalitě bude umístěno 350 parkovacích míst.“ A šenovský starosta Vojtěch Hývnar (ČSSD) podotkl: „Dlouhá léta to leželo nehnutě. Konečně se blíží nějaký závěr celého toho klání mezi úřady a mezi stěžovateli.“

Majitelem areálu se před 6 lety stala obec. Většinu plochy slíbila developerovi, poté se ale přihlásili památkáři s úmyslem zapsat objekty mezi technické památky. Bývalé vedení obce je ale do areálu nepustilo a ministerstvo kultury záměr smetlo ze stolu. „V té době, kdy se zajímali, už byl vydaný demoliční výměr a já jsem to samozřejmě nechtěl zastavit,“ vysvětloval bývalý starosta Vladimír Demeter (ODS) již v březnu 2007. Areál je od letošního února definitivně v rukou developerské firmy, získala jej od obce za částku přes 10 milionů korun. „V současné době má vydané pravomocné rozhodnutí na výstavbu jednak obchodního centra, jednak parkovišť, doplňkových ploch, plus obchodních jednotek,“ uvedl vedoucí stavebního úřadu MÚ Nový Jičín Jiří Raška.

Reportáž Michala Poláška (zdroj: ČT24)

Jenom o pár set metrů dál v Novém Jičíně se přitom ve stejné době otevře podobné obchodní centrum. Radnice se už nyní obává zvýšení provozu, nechává si proto vypracovat dopravní studii. „Studie se bude zabývat i těmi křižovatkami a následně by se od toho měl odvíjet i návrh na technické řešení. Jestli lze rozšířit komunikaci tak, aby se odlehčilo uzlu,“ uzavřel starosta Nového Jičína Břetislav Gelnar (ČSSD).

Kdy přesně začne výstavba obchodního centra, developerská firma zatím potvrdit nechce. Detaily projektu hodlá zveřejnit v červnu.