Studenti z ČR a Rakouska ochutnávali ve škole pivo

Veselí nad Lužnicí – Středoškoláci ve Veselí nad Lužnicí si mohli dát pivo přímo při vyučování. Pěnivý nápoj jim ve třídě servírovali sami učitelé, kteří tak přenesli výuku pivovarnictví do praxe. Kvalitu produktů z Česka i Rakouska přijeli porovnat i studenti ze zahraničí. Jde o první projekt svého druhu, který financuje Evropská unie. Studenti začnou brzy vyrábět i vlastní pivo, první várku by měli uvařit letos na podzim.

Středoškoláci testovali nealkoholické výrobky, ale i klasickou desítku a dvanáctku. Česká piva chutnala i studentům z Rakouska. „Některá jsou na rozdíl od našich dost hořká, ale chutnají mi. České pivo je opravdu dobré,“ řekl ČT rakouský účastník testů.

Ve třídě byli jen osmnáctiletí studenti třetích ročníků. Podle ředitele školy Ladislava Honsy je projekt dvoudenní a má fázi pracovní a odpočinkovou. „Není to žádné pití, ale senzorická analýza,“ dodal učitel a bývalý sládek třeboňského pivovaru Ivan Dufek.

Reportáž Aleše Hazuky (zdroj: ČT24)

Ochutnávku piva a sýrů zařadila odborná škola do výuky záměrně. Studenti se zde dosud zaměřovali na technologii výroby mlékárenských a pekařských výrobků. Nově je ale čeká právě pivovarnictví. Absolventi čtyřletého oboru pak budou moci pracovat v malých pivovarech.

Pivo
Zdroj: ČT24