Kdo zaplatí povodňová čidla na Ústecku?

Ústecko – Města a obce v Ústeckém kraji se přou o to, jak financovat varovný protipovodňový systém. Projekt zaplatí z 90 procent Státní fond životního prostředí. I na těch nejmenších tocích budou osazeny hlásiče a čidla. Obce se ale dohadují, kdo a kolik přispěje na jejich provoz a údržbu.

Povodně na malých tocích přiměly Severočeské sdružení obcí, aby hledalo vhodný varovný systém. Nakonec samo sehnalo peníze i dodavatele. Podle primátora Teplic Jaroslava Kubery (ODS) jde o velmi neuvážený krok. Výkonný ředitel Severočeského sdružení obcí Vladislav Raška (ODS) této argumentaci podle svých slov nerozumí.

Čtyřicet milionů korun za průtokoměry, srážkoměry a měřiče hladiny zaplatil stát. Některým radnicím ale vadí, že mají přispívat na jejich provoz. Starostům také vadí nedostatek informací a fakt, že nemohou mluvit do toho, kde budou čísla umístěna. Části měst se příčí, že mají ročně platit kolem sta tisíc korun, přitom vesnice, kde nebezpečné potoky jsou, mají platit dvacetkrát méně.

Reportáž Jana Stuchlíka (zdroj: ČT24)

Neshody znamenají vážné nebezpečí. Když nebude celý systém fungovat, může stát chtít, aby sdružení dotaci vrátilo. Vladislav Raška říká, že projekt je smysluplný a opodstatněný. „My v žádném případě na čidla nic platit nebudeme,“ nechal se slyšet primátor Teplic Jaroslav Kubera (ODS). Předseda Severočeského sdružení obcí Jan Řeřicha (ODS) je však přesvědčen, že další obce a města se k Teplicím nepřidají.

Podle představitelů severočeského sdružení by radnice neměly na varovný systém přispívat věčně. Už je předjednáno, že až se ukáže jako udržitelný, převezme ho kraj.