Předražená střecha zimního stadionu štěpí jičínskou koalici

Hradec Králové - Stavba nového zázemí a zastřešení zimního stadionu v Jičíně vyvolává mezi některými zastupiteli pochybnosti. Akce se totiž prodražuje. A opozice podezírá bývalou koalici v čele s ODS, že investici záměrně podhodnotila, když ji loni prosazovala, aby na ni zastupitelé kývli. Současné vedení města však toto podezření razantně odmítá.

Rozpory stavba vnáší i do současné koalice. Zatímco staronový starosta Martin Puš z ODS projekt obhajuje, nový místostarosta z TOP 09 Tomáš Frýba říká, že chyba se stala už na začátku, když město vybíralo dodavatele stavby losováním. „Myslíme si, že pokud by se uskutečnilo řádné výběrové řízení, tak mohla být vysoutěžena lepší cena,“ tvrdí zástupce starosty Jičína Tomáš Frýba. 

Stavba začala loni v září, přičemž dosavadní rozpočet počítal s částkou pětadevadesát milionů korun. Rada města ale nedávno, i když ne jednohlasně, odsouhlasila navýšení na sto devět milionů korun. „Já si myslím, že záměrem tehdejší radnice bylo, aby to bylo co nejlevnější, aby se cena dostala pod sto milionů,“ domnívá se opoziční zastupitel Jiří Vitvar. „To je naprostý nesmysl. Všechny politické strany měly zastřešení stadionu ve svých volebních programech,“ odmítá podezření starosta Jičína Martin Puš.  

Reportáž Přemysla Šrámka (zdroj: ČT24)

Podle starosty Puše rozpočet nově ovlivňuje například předsunutí některých prací, které chtělo město původně udělat později. „Jsou také náklady, které byly vyvolány tím, že ledová plocha je v horším stavu, než se předpokládalo,“ vysvětluje starosta Puš.

Podle opozičního zastupitele Jiřího Vitvara se však jedná o kostlivce, který nyní vyplul na povrch. Vitvar rovněž připomíná, že navýšení rozpočtu musí ještě schválit zastupitelé. Stavba má být dokončena na podzim tohoto roku.