„Šenovská Hirošima“ konečně zmizí

Nový Jičín - Po čtyřech letech sporů mizí z centra Šenova u Nového Jičína poslední zbytky polorozbořeného areálu bývalé vojenské posádky. Na místě historických továrních budov má v budoucnu stát hypermarket. Podobné obchodní centrum přitom vzniká také v nedalekém Novém Jičíně. Město si proto nechává zpracovat studii dopravního zatížení.

V továrně kdysi továrník Peschel vyráběl klobouky, které pak vyvážel do celého světa. Z dřívější slávy ovšem dnes zbyly jen ruiny. Demolice začaly před čtyřmi lety, pak ale stížnost majitele sousedního pozemku práce zastavila. Úřady ji na přelomu roku zamítly, bourání tak pokračuje. „Demolice bude ukončena v červnu a následně by zde měla proběhnout výstavba hypermarketu. V lokalitě bude umístěno 350 parkovacích míst,“ prozradila manažerka projektu Eva Kvasničková.

Majitelem areálu se před šesti lety stala obec. Většinu plochy slíbila developerovi, poté se ovšem ohlásili památkáři s úmyslem zapsat objekty mezi technické památky. Bývalé vedení obce je ale do areálu nepustilo a ministerstvo kultury záměr smetlo ze stolu. Areál je od letošního února definitivně v rukou developerské firmy. Získala jej od obce za částku přes 10 milionů korun. „V současné době má vydané pravomocné rozhodnutí na výstavbu obchodního centra, parkovišť, doplňkových ploch a obchodních jednotek,“ potvrdil vedoucí městského stavebního úřadu Jiří Raška.

Reportáž Michala Poláška (zdroj: ČT24)

Jenom o pár set metrů dál v Novém Jičíně se přitom ve stejné době otevře podobné obchodní centrum. Radnice se už nyní obává zvýšení provozu, nechává si proto vypracovat dopravní studii. „Od té by se měl odvíjet i návrh na technické řešení, jak odlehčit okolní dopravě,“ řekl starosta Nového Jičína Břetislav Gelnar. Kdy přesně začne výstavba obchodního centra, developerská firma zatím potvrdit nechce. Detaily projektu hodlá zveřejnit v červnu.