Zájem o studium na vysokých školách v Ostravě a Olomouci roste

Ostrava - Některou ze státních vysokých škol v Moravskoslezském nebo Olomouckém kraji se chystá v příštím roce studovat přes 70 tisíc studentů. Vedení jednotlivých škol ale zatím neví, kolik studentů budou moci příští rok zapsat, protože se budou jejich rozpočty schvalovat až v průběhu dubna. Velký zájem ze strany uchazečů je např. o Ostravskou univerzitu nebo Univerzitu Palackého v Olomouci, naopak Slezská univerzita v Opavě letos lákala méně.

Ostravská univerzita si na nedostatek zájmu ze strany studentů stěžovat nemůže. V příštím školním roce chce pod hlavičkou této školy začít studovat téměř osm tisíc lidí. „Kdybych to měla srovnat s loňským a předloňským rokem, tak ta tendence za poslední tři roky je stále stoupající, je to zhruba o 20 procent více,“ pochvaluje si prorektorka OU Iva Málková. Spokojeni jsou také na univerzitě Palackého v Olomouci. „Zaznamenali jsme největší nárůst zájmu o studium. Projevilo se to například na pedagogické fakultě, která v loňském roce evidovala přibližně osm tisíc přihlášek, a v letošním roce je to téměř 11 tisíc,“ říká kancléř UP Olomouc Rostislav Hladký. 

Jak naplnit jednotlivé třídy, bude naopak řešit Slezská univerzita v Opavě. Do jejích řad se přihlásilo téměř o tisíc lidí méně než v předchozích letech. „Začínáme pociťovat dopady určitého nepříznivého demografického vývoje u nás. Více než padesátiprocentní pokles zájmu jsme zaznamenali u oborů informatických,“ potvrdil mluvčí univerzity Ivan Augustin. Jasno o počtu přijatých přihlášek ještě nemá Vysoká škola báňská v Ostravě. „Na Ekonomickou fakultu se uchazeči mohli hlásit do konce února, na stavební do konce března a na ostatních pěti fakultách se přijímají přihlášky až do konce dubna,“ řekla mluvčí VŠB-TU Ostrava Táňa Kantorová. 

Reportáž Pavly Daňkové (zdroj: ČT24)

Kolik studentů školy nakonec přijmou, bude záležet hlavně na penězích, které na jejich provoz přerozdělí ministerstvo školství. „Tlak ministerstva a vůbec ty okolnosti jsou takové, že se snažíme snižovat počty studentů, takže v tuto chvíli je to boj, jakým způsobem bude dopracována metodika a co to bude znamenat pro jednotlivé vysoké školy,“ tvrdí prorektorka Ostravské univerzity Iva Málková. Ministerstvo školství zveřejní jednotlivé rozpočty v polovině dubna.