Zahrádky v Karlových Varech zatím nebudou

Karlovy Vary – Majitelé kaváren a restaurací na Staré Louce v Karlových Varech jsou i po dokončení rekonstrukce pěší zóny nespokojeni. Sezonu totiž museli zahájit bez typických zahrádek, které jsou pro ně největším zdrojem příjmů. Zlobí se, že od radnice dosud nedostali potřebná povolení. Stará Louka patří mezi nejvýznamnější prostory v lázeňské části Karlových Varů. Rekonstrukce měla pěší zóně navrátit noblesu a eleganci a také napomoci získat zájem návštěvníků o historii této části města.

Podnikatelé na nejdražší karlovarské adrese tvrdí, že mají za sebou nejtěžší rok. Kvůli rekonstrukci pěší zóny pro ně loňská sezona znamenala rekordně nízké tržby. A spokojeni nejsou ani teď, když už je hotovo, město jim zatím nepovolilo letní zahrádky. Někteří se už bojí vážných problémů. „Počasí nám nahrává, je krásně, ale zatím nám předzahrádka nebyla povolena. Majitel zvažuje, že by propustil část personálu. Přes hlavní sezonu je pro nás zahrádka stěžejní,“ uvádějí provozovatelé zdejších restaurací.

Hoteliéři jsou podmínky, které jim město na stavbu zahrádek určí, připraveni splnit. Podle nich ale radnice zaspala. Náměstek primátora Jiří Klsák (KOA) tvrdí, že podmínky bylo nutné přepracovat, protože omezovaly některé podnikatele: „Komise architektury a památkáři rozhodli o jistých pravidlech, ale ta pravidla se mně i několika kolegům zdála příliš přísná.“

Reportáž Marka Štětiny (zdroj: ČT24)

Podle Jiřího Klsáka je i přesto regulace podoby předzahrádek v historické části města nutná. Radní ani památkáři už nechtějí, aby každá letní terasa vypadala jinak. „My si přejeme, aby to nebyla velká zastřešená monstra, která budou stát u těch objektů, ale aby to byl takový drobný způsob stolečků s deštníky bez reklam,“ dodal Jiří Klsák a zástupce ředitele Národního památkového ústavu Loket Tomáš Karel doplnil: „Pohled památkové péče je směřován víceméně na vizuální stránku věci, případně na to, jak je to propojeno třeba s parterem objektu.“

Podnikatelé si na povolení budou muset ještě počkat. Rada města se totiž novými pravidly pro restaurační zahrádky bude zabývat až 19. dubna.

Majitelé kaváren a restaurací na Staré Louce v Karlových Varech jsou i po dokončení rekonstrukce pěší zóny nespokojeni.
Zdroj: ČT24