Ze zdí chebského hradu padají cihly, opravy stojí miliony

Cheb – Chebský hrad z konce 12. století má stále problémy s opevněním. Údržba kilometr dlouhých zdí spolyká každý rok většinu investic do památky. Nyní čekají opravy část zdi, ze které už odpadávají cihly na silnici. V posledních sedmi letech dalo město do hradu celkem šedesát milionů korun. Čtyřicet milionů stály právě opravy zdí. Investice do hradu se ale městu vyplatí, jen loni si zakoupilo vstupenku 24 tisíc lidí.

Město už muselo cestu pod stále padající zdí zavřít. Její oprava přijde na osm milionů korun. Cihly se tentokrát uvolnily nad místem, kde před několika lety zabil řidič pod vlivem drog starší ženu. K úrazu málem přišli i pozůstalí, kteří na hrob nosí květiny. „Dávali jsme tam kytky a cihly pořád padaly,“ popsal manžel tragicky zemřelé ženy Štefan Buchanec.

„Očekávali jsme, že získáme dotaci ve výši asi 15 milionů korun. Bohužel dnes už máme jistotu, že dotaci nedostaneme,“ řekl ČT starosta Chebu Pavel Vanoušek (ČSSD). Oprava zdi tak sebere peníze i na jiné investice do hradu, se kterými město původně počítalo. Na opravu lávky, která vede do hradu, ale naštěstí podle ředitele Chebského muzea a hradu Romana Procházky ještě peníze zbudou.

Reportáž Zdeňka Soukupa (zdroj: ČT24)

Město nechalo v posledních sedmi letech opravit asi třetinu opevňovacích zdí. Ostatní na důkladnější obnovu čekají. Za sebou už ji ale má vzácná kaple sv. Erharda a Uršuly, restaurovaly se i střílny a erb. Vznikly také nové výstavní prostory i sociální zázemí pro návštěvníky.

Chebský hrad
Zdroj: ČT24