Vietnamští obchodníci skupují poslední volné celnice

Budějovicko – Některé obce nechtějí budovy celnic a stát je tak začal prodávat. Je to případ i Studánek v jižních Čechách, kde nikdo neměl o areál zájem. Teď ho koupil asijský podnikatel. Radnice se obává další budoucnosti, nemůže totiž už ovlivnit, co s budovou bude. Také kraji se příliš nelíbí, že by se do celnice mohli stáhnout trhovci.

Okna zůstala nepoškozená, funkční jsou i garáže s vodárnou. Chodník zakrývá střecha. Nový vlastník vedle budov získal i příjezdovou cestu. Zdeněk Prokopec z Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových informoval, že areál koupil vietnamský obchodník. Téměř dva roky se státní úředníci snažili celnici prodat za zhruba deset milionů korun. V šesti kolech ale neuspěli. Proto cenu snížili na sedm milionů, jak upřesnil Zdeněk Prokopec, a hned měli prvního kupce.

Vyšebrodská radnice areál odmítla. Pro město neměl žádný význam. Starosta Milan Zálešák se teď ale obává, že nad ním úplně ztratí kontrolu. Říká, že není v zájmu města, aby se z celnice stalo například tržiště. S tím souhlasí i hejtman Jihočeského kraje Jiří Zimola (ČSSD). Podle pracovníků stavebního úřadu chce obchodník v areálu vybudovat obchod a restauraci.

Reportáž Aleše Hazuky (zdroj: ČT24)

„Jakákoliv investice do revitalizace je vhodná, ale podstatné je, jaké zde budou služby,“ nechala se slyšet ředitelka Jihočeské centrály cestovního ruchu Pavla Konopová. Obavám naopak vůbec nerozumí zástupci česko-vietnamské společnosti. Její předseda Marcel Winter říká, že jde o dobrý podnikatelský záměr.

U jihočeských hraničních kamenů je sedm bývalých celnic, šest z nich má nového majitele. Například v Dolním Dvořišti sídlí nově zubní lékaři. V Nových Hradech je penzion pro psy a jejich majitele.