Ruští turisté si pletou Masaryka s Leninem

Karlovy Vary – Radnice v Karlových Varech se rozhodla, že nechá výrazně označit sochu prvního československého prezidenta. Stává se totiž, že si ruští turisté pletou Masaryka s Leninem a místním pak jejich projevy velmi vadí. Radnice za bronzovou sochu před čtyřmi lety zaplatila jeden a půl milionu korun.

Socha prvního československého prezidenta Masaryka stojí na stejnojmenné pěší zóně od roku 2007. Připomínat má osobnost zakladatele státu, který ve své funkci navštívil Karlovy Vary osmkrát. Socha se ale stala atrakcí hlavně pro ruské turisty. Pohled na nadšené turisty už nevydrželi někteří obyvatelé města. Na radnici se objevily první stížnosti.

Náměstek karlovarského primátora Jiří Klsák (KOA) uznává, že jistou podobnost s Leninem, hlavně ve tváři, socha Masaryka vykazuje. Socha je na podstavci označená Masarykovým podpisem a ten z cizinců rozluští málokdo. Autor sochy Jan Kotek je ale přesvědčený, že Češi svého prezidenta bezpečně poznají.

Reportáž Marka Štětiny (zdroj: ČT24)

Zástupci města chtějí dát k bronzové soše informační tabulky s krátkým životopisem. Podle radních by nové označení sochy prezidenta Masaryka mělo být hotové do dvou měsíců.