Únik olejů z areálu Eurochemie stále hrozí

Praha - Šíření lehkých topných olejů z areálu společnosti Eurochemie v Úžicích do místního potoka se prozatím podařilo zastavit. Stále ale prosakují do půdy. Před třemi týdny jich z kotelny firmy uniklo deset kubíků. Podle odborníků se jedná o vážné ohrožení životního prostředí zasahující především zdroje vody.

Po třech týdnech odborníci hovoří jasně. Jde o rozsáhlou havárii s vysokým stupněm nebezpečí. Další znečišťování potoka se ale naštěstí podařilo zastavit. Olejové skvrny, které zachytí norná stěna, každý den pracovníci Dekonty odčerpávají. „Podařilo se nám přerušit dotaci zemního tělesa kontaminantem tím, že jsme vykopali sanační dren a podařilo se nám zatím stahovat ropný produkt do sanačního zařízení,“ vysvětluje pracovník firmy Roman Tuček.

Kdyby se ale práce zastavily, protože Dekontě dosud nikdo nezaplatil, životní prostředí by bylo ohroženo znovu. Potokem se totiž olejové skvrny dostávaly do řeky Černávky, z ní do lužního lesa a Labe. „Nemáme ještě rozbory vzorku vody ani zemin, takže nevíme, jak je přesně velká koncentrace. Může dojít i k tomu, že ohrozí živočichy a na vodu vázané ekosystémy,“ upozorňuje Blanka Nedbalová z vodoprávního úřadu v Kralupech nad Vltavou. 

Reportáž Ivany Šmelové (zdroj: ČT24)

Lehké topné oleje protekly do zeminy a dál rozbitou podlahou kotelny. Jednatelka Eurochemie vinu za havárii necítí. Podle ní došlo k nehodě při úklidu a zprůchodňování ventilů. „Při kontrole to začalo kapat. Tak jsem to zachytávala, a když to přestalo, tak jsem odešla. Poté přijeli policisté a ti zjistili úniky olejů do potoka,“ popisuje situaci jednatelka Eurochemie Jana Sussmilchová. 

Jenže pracovníci Dekonty mají jiný názor. „Podle toho , co jsme viděli, došlo k tomu, že rozmontovali technologii potrubních přívodů lehkého topného oleje do kotelny a do čerpadel. To potrubí a ventily odvezli do šrotu,“ říká Roman Tuček. 

Jedno řešení je znečištění zakonzervovat. Musela by se ale opravit podlaha a střecha budovy, kterou zatéká. Druhou a definitivní variantou je kotelnu zbourat a znečištění odbagrovat.