Ostravské centrum radí, jak usnadnit život autistům

Ostrava - V Moravskoslezském kraji přibývá dětí postižených autismem, v kraji je přitom jen jedno centrum, které se jim věnuje. V ostravské základní škole kapitána Vajdy se starají o 600 autistů, což je o sto víc než loni. Rodiče i pedagogové tam najdou rady, jak usnadnit život nejen těmto dětem, ale celé rodině.

Děti s autismem vyžadují speciální péči, od mala jsou totiž uzavřené, bez emocí a vyhýbají se očnímu kontaktu. Často nezvládají péči sami o sebe, v některých oblastech ale naopak mohou vynikat. „Na jedné straně zvládají perfektně chemii, fyziku, dějepis, astronomii a na druhé straně jsou vlastně na úrovni toho pěti až šestiletého dítěte,“ tvrdí koordinátorka poradenských služeb pro Moravskoslezský kraj Pavla Olšáková. „Je to postižení na celý život, které se nedá vyléčit, ale dá se určitými metodami kompenzovat,“ myslí si ředitelka ZŠ kpt.Vajdy Eva Sroková.

Děti se v centru učí základním dovednostem a návykům potřebným k běžnému životu. „Pro ty děti je vlastně nejdůležitější, aby se naučili jakousi sebeobsluhu, aby si uměli umýt zuby, uměli si jít nakoupit, obléci se, prostě postarat se v rámci možností sami o sebe,“ říká učitelka autisických dětí Hana Dyntarová. Každý týden probíhá v centru porada odborníků. Řeší odklady školní docházky i žádosti o diagnostiku.

Reportáž Drahomíry Račákové (zdroj: ČT24)

Když je dětem kolem třinácti let, probírají v centru i problematiku sexuality. Dospělí autisté totiž právě kvůli tomuto tématu často vyhledávají psychology. „Tyto lidi velmi trápilo, že se nedostali včas k těmto informacím, nebylo jim vysvětleno, jak se balí slečna, jakým způsobem vyznat určitý typ sympatií,“ potvrdil psycholog Přemysl Mikoláš. Autismus není vzácnou poruchou. Podle statistik postihuje jedno dítě ze sta, třikrát častější je přitom u chlapců.

  • Práce s dětmi postiženými autismem autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/25/2451/245032.jpg
  • Práce s dětmi postiženými autismem autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/25/2451/245031.jpg