Počet úrazů na sjezdovkách klesl

České Budějovice - Na některých českých horách klesl během sezony počet úrazů. Zlepšuje se totiž vybavení lyžařů a efekt mají i nové skipatroly. Lyžaře od agresivní jízdy podle záchranářů odradily i první soudy, které řeší úrazy na sjezdovkách. Nejméně úrazů za uplynulou sezonu hlásí Šumava, přibylo jich naopak v Jeseníkách.

V lipenském areálu se letos výrazně zvýšilo zabezpečení sjezdovek. Objevily se na nich nové sítě nebo dva metry vysoké polštáře u sloupů lanovek. Některé tratě tady před sezonou rozšířili, stromy pokáceli. Počet úrazu tak výrazně poklesl. „Jízda na lyžích je po úpravách bezpečnější a pro samotné lyžaře je i příjemnější,“ uvedl v prosinci 2010 ředitel firmy Lipnoservis Petr Dušek. 

Na sjezdovkách se také nově pohybovaly skipatroly složené s instruktorů. Bezohledným lyžařům se snažili domluvit, pokud slova nepomáhala, přinutili je, aby opustili sjezdovku. „Nejkřiklavějším případem byl snowboardista, který jezdil neomaleně a po napomínání byl vykázán ze sjezdovky,“ vzpomíná člen skipatroly Vít Hovorka. „Ve vrcholné sezoně máme na sjezdovkách kolem sto dvaceti instruktorů,“ vypočítává Petr Dušek.  

Reportáž Aleše Hazuky (zdroj: ČT24)

Během zimní sezony ošetřili šumavští záchranáři téměř sedm set zraněných lyžařů, nejčastěji šlo o poranění kloubů a zlomeniny. Do terénu se v meziročním srovnání ale vydávali méně. Jedním z důvodů je i lepší vybavení příznivců zimních sportů. „Především malé děti jsou z hlediska bezpečnosti mnohem lépe vybaveny,“ potvrzuje Michal Janďura z Horské služby Šumava.

Také zdravotníci hlásí klidnější sezonu. „Nezaznamenali jsme žádné enormní množství vážných úrazů,“ uvádí ředitel Záchranné služby Jihočeského kraje Marek Slabý. 

Podle statistik zásahů například v Beskydech úrazů výrazně ubylo, naopak v dalších horách evidují nárůst. „V Krkonoších jsme letos ošetřili a odtransportovali 2 471 lidí, což je zhruba tříprocentní nárůst,“ uzavírá Adolf Klepš z Horské služby Krkonoše.  

V místech, kde sezona už skončila, horští záchranáři bez práce nezůstanou. Už teď míří do terénu, aby ošetřili první zraněné cyklisty.