Klíče od štvanického stadionu už drží magistrát

Praha - Klíče od stadionu na Štvanici ode dneška cinkají v rukou pražského magistrátu. Dopoledne je totiž zástupci města převzali od občanského sdružení Apex Club, který si areál pronajímal od roku 1998. Vyklizení mu nařídil svým únorovým rozhodnutím soud, když nájemní smlouvu prohlásil za neplatnou. Spory o kulturní památku se vlečou tři roky, občanské sdružení se ale nevzdává ani teď, plánuje podat ještě dovolání.

Asi před třemi měsíci se v budově zřítila část střechy, stadion je tedy kvůli špatnému technickému stavu uzavřen od počátku ledna. Následný posudek, který si magistrát nechal zpracovat, varoval před hrozbou okamžitého zřícení některých částí objektu. O jeho dalším osudu by měl v nejbližších dnech rozhodnout stavební úřad pro Prahu 7. „Je to samozřejmě bez vybavení, ale je to ve stavu, v jakém jsme to přebírali, ba v ještě lepším. Když jsme to před třinácti lety přebírali, byla to ruina,“ prohlásil zástupce Apex Clubu Tomáš Doležal. „Kde byly kanceláře, tam to vypadá jako vybydlený prostor, chybí topení… Všude jsou odpadky,“ tvrdí mluvčí pražského magistrátu Tereza Krásenská.

Brány legendárního stadionu jsou už od začátku roku zavřené. Podle statika budova překročila životnost a některé části dokonce hrozí zřícením. Magistrát tvrdí, že údržbu zanedbal Apex Club, protože správa stadionu byla součástí nájemní smlouvy. Občanské sdružení se ale brání, že hlavní město se o stav památky nikdy nestaralo. „Třináct let se na stadion nebyl nikdo podívat, a to je podle mě špatný hospodář, který se nestará o svůj majetek, byť ho svěří někomu do správy,“ prohlásil Doležal.

Reportáž Barbory Halbgeuberové (zdroj: ČT24)

Magistrát zvažuje dvě varianty, buď se stadion opraví, nebo zdemoluje. O druhé možnosti ale nemůže ani město ani stavební úřad rozhodnout, dokud bude stavba památkou. A o tom rozhoduje ministerstvo kultury. „K vyjmutí památky ze seznamu musí být opravdu závažné důvody, ne aby někdo zanedbal péči,“ míní mluvčí ministerstva kultury Jan Cieslar.

O osudu stadionu, který byl v roce 2000 prohlášen kulturní památkou, dnes také jednala radní Alexandra Udženija s firmou Meridianspa. Ta by měla podle smlouvy dostat do užívání celý ostrov, dosud spravuje pouze jeho část. Chce na něm vybudovat sportovní a rekreační zařízení a obnovit veškerou zeleň.