Na Staroměstském náměstí se otevřelo na tisíc ústřic

Praha – Velikonoční trhy na Staroměstském náměstí tradičně oživila dvacítka českých kuchařů soutěžících v otvírání ústřic. Mistrovství České republiky se konalo již podesáté. Nejzručnějším otvíračem byl Tomáš Hladík z pražské Hospůdky U Gurmána, který za tři minuty a patnáct vteřin otevřel 32 schránek měkkýšů. Spolu s titulem a pohárem získal možnost zúčastnit se světového šampionátu v irském městě Galway.

Druhá byla jediná kuchařka v soutěži Eliška Marková z restaurace Ambiente Brasileiro s časem čtyři minuty a pět vteřin. „Dneska nesoutěžil Václav Frič, který vždycky vyhrál,“ uvedl spokojený vítěz. Šestinásobný mistr republiky v této kulinářské disciplíně Václav Frič dnes plnil roli porotce „Úroveň soutěže byla velmi dobrá. Účastní se jí tradičně lidé, kteří mají zkušenosti a vědí, co mají s ústřicemi dělat,“ prohlásil po soutěži Frič. Upozornil také na to, že při závodech o čas se musí poněkud polevit v hodnocení toho, zda je ústřice dobře odříznutá a zda je dokonale očištěna.

Porotci hodnotili nejen rychlost, ale také zda mušle není rozlomená, nebo jestli se soutěžící nezranil. Za krev v ústřici totiž naskakuje penále půl minuty. Správně rozlousknuté škeble ihned putovaly mezi diváky, kteří si mohli zdarma pochutnat.

Reportáž Michaely Polákové (zdroj: ČT24)