Majitel utýral koně téměř k smrti

Cheb - Týranou asi pětadvacetiletou kobylu museli úředníci mariánskolázeňské radnice odebrat na podnět veterinářů jednomu majiteli ve Vlkovicích. Zvíře je vyhublé a olysalou srst má plnou boláků. Za zanedbání péče hrozí majiteli až padesátitisícová pokuta a na jeho náklady bude teď kůň v péči speciálního azylového zařízení.

Kobylka Lukava má za sebou jezdeckou anebo kočárovou kariéru. Posledních šest měsíců ale strávila pod širým nebem v ohradě z ostnatého drátu. Poměrně vysoký věk podle veterinářů ale není příčinou jejího špatného stavu. „Kůň je velice vyhublý, došlo u něho ke ztrátě svaloviny. Bylo to způsobeno dlouhodobým nedostatkem kvalitního krmiva,“ popisuje stav kobylky ředitelka Státní veterinární správy v Karlových Varech Mária Slepičková. „Kůň byl bez vody, v ohradě z ostnatého drátu,“ dodává Miroslav Trégler z odboru životního prostředí Městského úřadu Mariánské Lázně.

Vysvětlení, proč je zvíře tak zubožené, se Česká televize od majitele nedočkala. Mariánskolázeňská radnice musela svěřit kobylku do azylového zařízení pro stará, týraná a handicapovaná zvířata v Horním Žďáru u Karlových Varů. Tam za ní zítra přijede veterinářka. Podle provozovatelky azylového zařízení bude hodně záležet na tom, jestli kobylka nemá nějaké vnitřní zranění anebo nádorové onemocnění. „Zatím je to nejhorší případ, jaký jsem viděla. Myslím si, že je tak týden čtrnáct dnů před smrtí. Pokud by tady zůstala, tak je to pro ni rozsudek smrti,“ uzavírá smutný případ Hana Šimková z Azylového zařízení pro týraná a handicapovaná zvířata v Ostrovském Macíku. 

Reportáž Zdeňka Soukupa (zdroj: ČT24)

Když bude mít kobylka Lukava štěstí, zařadí se v azylovém zařízení na zbytek života do stáda čtyřiadvaceti koní, kteří mají víceméně stejný osud jako ona.