Pardubická nemocnice se obává insolvence

Pardubice – Pardubická nemocnice se ocitla v hluboké krizi. Její dluh dosáhl téměř poloviny základního jmění a každý měsíc roste o dalších zhruba 10 milionů korun. Ředitel Tomáš Gottvald požádal kraj o pomoc, obává se insolvence. Nemocnice je totiž těsně před vyhlášením konkurzního řízení.

Ředitel Pardubické krajské nemocnice Tomáš Gottvald informoval, že za rok 2010 je nemocnice ve ztrátě zhruba 97 milionů korun, což je propad o 65 milionů proti plánu, který schválil kraj. Nemocnice doplácí na zpožděné platby od pojišťoven, ale hlavně na své hospodaření.

„Snaha vyštvat z nemocnice privátní subjekty i s jejich přístroji a kupovat náhradní sadu přístrojů za své nebo za krajské peníze je nerozumné,“ říká bývalý krajský radní pro zdravotnictví Josef Janeček (ODS). Ředitel nemocnice se chystá najmout krizového manažera. Už nyní začínají úsporná opatření, vedení nemocnice některým lékařům nenavýší mzdy, na odděleních se ruší lůžka. Pardubický kraj uznává, že situace je kritická, ovšem s finanční pomocí zatím vyčkává.

Reportáž Erika Knajfla (zdroj: ČT24)

Krajská radní zodpovědná za zdravotnictví Markéta Tauberová (ČSSD) nicméně ubezpečila, že kraj rozhodně nenechá jít nemocnici do insolvence. Dodala, že již byl schválen výběr firmy, která v nemocnici provede procesní a personální audit, jehož výsledky by měly být známé v průběhu května. Pardubická nemocnice se tak pomoci dočká až v létě.