Budějovické školky trápí přetlak zájemců o umístění dětí

České Budějovice – Umístit dítě v mateřské škole je v Českých Budějovicích tak náročné, že kvůli tomu někteří rodiče nabízejí dary, jiní vyhrožují a další provádějí finty s trvalým bydlištěm. Žít ve městě je totiž podmínkou magistrátu pro přijetí předškoláků do tamních zařízení. A tak si řada rodičů z okolí krajského města přihlašovala formálně bydliště přímo na budějovickém magistrátu. Letos už jim to neprojde.

Pokud rodiče velmi věrohodně nedoloží, že ve městě skutečně žijí, mají smůlu. V Česku unikátní opatření většina oslovených rodičů vítá. Šance na přijetí jejich dětí jsou totiž letos v Českých Budějovicích rekordně nízké. Úředníci to potvrzují, většinu z 2 200 přihlášek podaných v Českých Budějovicích budou muset zamítnout.

Dagmar Koubová z Magistrátu města České Budějovice říká, že jedna rodina podává i devět žádostí. Rodiče se podle vedení školek snaží dosáhnout přijetí dětí různými způsoby. Nechybí třeba nabídky darů, ale i hrozby, jak potvrdila zástupkyně ředitelky MŠ Papírenská Ivana Černá.

Reportáž a vstup Petra Šuleře (zdroj: ČT24)

Nepřijímání dětí rodičů formálně žijících na magistrátu je v Česku ojedinělé. Podvody s bydlištěm kvůli školkám už ale řešili úředníci třeba v Pardubicích. Budějovice částečně zvyšují kapacity školek, letos přibyly čtyři třídy. Na druhou stranu je však zájem výrazně větší, než tomu bylo vloni.

K zápisům přišel nejsilnější ročník za posledních deset let. Výrazně také přibylo odkladů nástupu do školy. Děti tak ve školkách zůstávají o rok déle. Navíc již od roku 2004 se do školek mohou hlásit i děti, jejichž rodiče nepracují. Podle odhadů ředitelů školek a městských úředníků by se situace mohla zlepšit za tři až čtyři roky.