Karlovarské Radniční listy prý propagují jen vedení radnice

Karlovy Vary - Údajně politická reklama v karlovarských Radničních listech se stala příčinou ostrých sporů tamní opozice s vedením města. Opoziční zastupitelé radním vytýkají zneužití zpravodaje k propagaci jedné strany a jsou přesvědčeni, že za to Karlovým Varům hrozí ostuda v anketě o vstřícnosti radnic. Její vedení ale s výtkou nesouhlasí a tvrdí, že je list otevřen názorům všech politických subjektů.

Podle opozičních zastupitelů se v tištěných Radničních listech objevila skrytá reklama koaličního zastupitele. Údajně za internetovými stránkami radnicnilisty.cz stojí náměstek primátora. „Toto je skandální přístup vedení radnice. To prohlašuje, že bude transparentní, a přitom si dělá propagaci prostřednictvím radničních listů,“ tvrdí opoziční zastupitel Tomáš Hybner. „Radniční listy byly původně postaveny jako web opozičních zastupitelů. Zároveň to byla široká platforma pro každého, kdo se mohl vyjádřit k aktuálním věcem,“ vysvětluje náměstek karlovarského primátora Jiří Kotek. 

Opozice podle náměstka v minulosti nemohla dát do tištěného radničního zpravodaje nic. To se teď podle něj změnilo. „Všechny strany včetně opozičních se mohou vyjadřovat například k rozpočtu či jiným záležitostem,“ uvádí Jiří Kotek. „Nikdy jsme neprezentovali politické názory. Vždycky jsme prezentovali pouze názory radnice,“ vysvětluje Tomáš Hybner. 

Reportáž Antonína Bruštíka (zdroj: ČT24)

Internetový server, který radnice v minulosti založila, dnes podle náměstka mapuje hlavně práci novinářů. „Na webu jsou vyjmenovány všechny problémové kauzy. A to je to, co opozici dráždí,“ říká Jiří Kotek.

Opozice chce kvůli reklamě radnici přihlásit do soutěže Otevřeno x Zavřeno. Její organizátoři ale zatím na zveřejnění inzerátu nevidí nic špatného. „Takovéto periodikum by spíše mělo přinášet informace tohoto typu povinně. Přinášet je na servery, které se zabývají společensko-politickou situací v tom prostředí,“ dodává organizátor soutěže Otevřeno x Zavřeno 2011 Oldřich Kužílek. 

Pokud by se ale podle Oldřicha Kužílka naopak ukázalo, že redakce odepřela něco podobného jinému subjektu, byl by to vážný problém. O pravidlech inzerce v Radničních listech chtějí jednat opoziční zastupitelé s vedením města na zasedání začátkem května.