Pálení žáhy může být příznakem rakoviny jícnu

Bruntál – Rakovina jícnu není příliš běžná nemoc, která je navíc velmi často odhalena pozdě. Projevuje se problémy s polykáním i třeba obyčejným pálením žáhy, ale specialisté varují, aby lidé tyto příznaky nepřehlíželi. Ročně přibude v Česku přibližně 800 pacientů s tímto onemocněním, jeho léčba je velmi náročná. Má ji za sebou Jana Palupčíková z Bruntálu, matka tří dcer. Reportáž o celém příběhu Jany Palupčíkové i objevu zlínských mikrobiologů, který posiluje zažívání, mohou diváci vidět v magazínu Tep 24 v sobotu 9.4. po 22:30 a v neděli 10.4. po 22:00 na ČT24.

Dvě dcery už byly dospělé, nejmladší šla poprvé do školy, když začala mít Jana Palupčíková potíže. „Pořád mě bolelo v těch místech, špatně se mi polykalo, bylo mi zle,“ říká pacientka. Přednosta I. chirurgické kliniky Fakultní nemocnice v Olomouci Čestmír Neoral upozorňuje, že právě začínající příznaky se nesmí podcenit. „Jakékoliv začínající příznaky špatného polykání a dokonce i to, že se může vracet obsah žaludku do jícnu a dělat pocit pálení žáhy,“ upřesnil přednosta. Diagnózu zhoubného nádoru jícnu paní Janě potvrdila až speciální vyšetření. „Říkala jsem si, jestli dceru vůbec vychovám, nebo jak to bude,“ přibližuje pocity paní Palupčíková.

Pacienty čeká většinou chemoradioterapie a operace. Postižený jícen lékaři nejprve laparoskopicky uvolní a poté odstraní. Ve druhé fázi vezmou část žaludku a vytvoří z něj nový jícen. „Musí být zachována cévní stopka, která to bude živit. Kdyby se cévní zásobení přerušilo, pak by se to k náhradě jícnu nedalo použít,“ říká přednosta Neoral. Zákrok, který patří k vůbec nejnáročnějším v chirurgii, trvá většinou tři až čtyři hodiny. Jen v Olomouci ročně operují asi třicet mužů i žen s tímto nádorem. „Pokud přijdou v časném stadiu, šance je daleko větší,“ upozorňuje olomoucký chirurg a gastroenterolog René Aujeský.

Reportáž Sylvie Klekové (zdroj: ČT24)