Investoři opět přicházejí do Moravskoslezského kraje

Ostrava - Zájem investorů o Moravskoslezský kraj postupně ožívá. Uvádí to státní agentrura CzechInvest, podle níž loni do Moravskoslezského kraje mířil největší objem investic v zemi. Třicet společností má v úmyslu vytvořit téměř tisícovku nových pracovních míst. Lákají je hlavně připravené průmyslové zóny, dobrá infrastruktura a kvalifikovaná pracovní síla.

Téměř jednu miliardu korun investuje v Moravskoslezském kraji italská strojírenská firma. Vyvíjí a vyrábí brzdové díly pro auta. Výrobu rozjede v říjnu a chystá se zaměstnat 420 lidí. Sídlo si našla v průmyslové zóně v Ostravě-Hrabové. Vybírala si ale dlouho, její rozhodování totiž zpomalila krize. „Když se celá situace zlepšila, tak bylo jasné, že jdeme do České republiky, protože tady máme spřátelenou firmu, která nám toto prostředí doporučovala,“ tvrdí jednatel společnosti Brembo Czech Erich Zipser.

Nově ale firmy více než do výroby investují do rozvoje služeb a výzkumu. V Moravskoslezském kraji loni vedly projekty v oblasti informačních technologií a vývoje softwaru. „Sídlíme v Ostravě, myslíme si, že je to skvělé město pro obchodování a není to tak velké město, aby tady zaměstnanci už v pátek nepracovali. Proto jsme se rozhodli zůstat tady a rozšířit firmu místo toho, abychom vytvořili pobočku třeba v Praze,“ říká s úsměvem výkonný ředitel společnosti ITeuro Jan Sikora.

Reportáž Dagmar Famfulíkové (zdroj: ČT24)

Z loňských více než šestnácti miliard korun získal Moravskoslezský kraj investice za téměř tři a půl miliardy. To je nejvíce v Česku. „V době krize a pod jejím vlivem firmy skutečně odstupovaly od projektů. V současné době je ta situace lepší a více se čerpají také evropské dotace,“ uvedla mluvčí agentury CzechInvest Štěpánka Filipová. Za téměř dvacet let zprostředkovala tato státní agentura v Moravskoslezském kraji investice za více než sto miliard korun. Díky tomu vzniklo téměř 27 tisíc pracovních příležitostí.

  • Průmyslová zóna autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/25/2457/245672.jpg
  • Průmyslová zóna autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/25/2457/245671.jpg