Krnovská nemocnice bude propouštět

Krnov - V krnovské nemocnici už mají jasnou představu o svém dalším fungování. Toto zdravotnické zařízení má sice vyrovnaný rozpočet, ale v rámci krajem navrhované restrukturalizace bude muset výrazně snížit počet lůžek a také propustit více než třicet zaměstnanců. S koncepcí, která zahrnuje snížení počtu lůžek až o 70, se už seznámil hejtman Jaroslav Palas i zaměstnanci nemocnice.

Pacienti snížení počtu lůžek však podle ředitele nepocítí. „Já tu koncepci musím pochválit, protože je naše vlastní, my jsme koncepci RGM Medical předělali na naše poměry,“ říká ředitel SZZ Krnov Ladislav Václavec. Z nemocnice by mělo odejít 35 zaměstnanců. Ti ze zrušené plicní léčebny na Ježníku by měli najít práci v nemocnici ve Městě Albrechticích. „Starých nemocných lidí přibývá a u nás se následná lůžka ruší, to prostě nechápeme,“ rozčiluje se vrchní sestra plicní léčebny Ježník Ivana Zelenková.

Propouštění je teď v nemocnici téma číslo jedna. „Nejprve budeme snižovat stavy o pracující důchodce a potom ukončovat smlouvy na dobu určitou,“ uvedl ředitel Ladislav Václavec. „Pan ředitel slíbil, že se nebude jednat o hromadné propouštění. I tak je zde ale napjatá atmosféra, protože nikdo neví, koho se to bude týkat,“ řekla předsedkyně základní organizace Odborového svazu zdravotníků Martina Rylková. Změny začnou v krnovské nemocnici už od příštího měsíce, zastupitelé dostanou podrobnosti na stůl na květnovém jednání.

Reportáž Veroniky Glötzerové (zdroj: ČT24)

Zastupitelé Krnova upozorňují, že městu patří polovina majetku nemocnice. I proto bude starostka požadovat po krajských radních, aby s městem všechny kroky v nemocnici konzultovali. Moravskoslezští radní také odsouhlasili, že veškerý majetek i všechny závazky sedmi krajských nemocnic přechází pod Nemocnici Třinec. „Co se týká Nemocnice Třinec, ta bude pouze nástupnickou organizací. Ředitelství, které bude představovat asi desetičlennou skupinu manažerů, bude v prostorách krajského úřadu,“ upřesnil hejtman Jaroslav Palas. O další osud své nemocnice se bojí i zastupitelé Nového Jičína. Na svém posledním jednání dali jasně najevo, že se sloučením všech krajských nemocnic do jedné organizace nesouhlasí. 

Plicní léčebna Ježník
Zdroj: ČT24