Bobr uvízl v čističce, teď už je na svobodě

Nýrsko – Včera večer probíhala v Nýrsku kuriózní záchranná akce. V jímce bývalé čističky uvízl zvlášť chráněný bobr evropský. Kromě zvířecích záchranářů mu pomáhaly i tři jednotky hasičů. Bylo totiž třeba odčerpat tři metry vody, aby mohl záchranář vlézt za bobrem do nádrže. Celá akce trvala čtyři hodiny.

Zvířecí záchranáři přijeli do Nýrska kolem včerejší páté hodiny odpolední. Hlídač areálu bývalé čističky našel v nádrži uvězněné zvíře. „Předpokládáme, že se jedná o mládě, které rodiče vyhnali ze svého teritoria. V tomto ročním období je to celkem běžná záležitost,“ podotkl Karel Makoň ze Záchranné stanice živočichů Plzeň.

Ze začátku se bobr bránil

Reportáž Mirky Vildové (zdroj: ČT24)

První marný pokus o záchranu záchranářům nevyšel. Vyděšené mládě dávalo najevo, že i když se mu mezi splašky nelíbí, spolupracovat rozhodně nebude. Hasiči proto nasadili výkonnější čerpadlo a bavili se na účet velitele. Ten si totiž vysloužil přezdívku bobr, a když ho volali k zásahu, myslel si, že jde o hloupý vtip.

Ještě v osm hodin večer bylo třeba vyčerpat aspoň metr vody, aby mohl záchranář vlézt za bobrem do nádrže. Kvůli rozbitému čerpadlu přijela další, v pořadí už třetí jednotka hasičů. Malému bobrovi v tomto momentě už docházely síly, a tak byl odchyt jednodušší, než se čekalo. Po čtyřech hodinách se ho konečně podařilo vytáhnout, jeho záchrana zaměstnala dvacet lidí.