Při zásahu v Krupce prý chyběl zdravý rozum

Krupka - Policie čelí kritice za včerejší akci proti účastníkům protestní bohoslužby v Krupce. Odpůrcům neonacistů vadí, že zásahová jednotka rozehnala jejich shromáždění a naopak chránila pochodující radikály, a občanská iniciativa „V Ústí neonacisty nechceme“ zvažuje kvůli zásahu na policii žalobu. Zasahující policie uznává, že náboženské shromáždění skutečně nemusí být předem ohlášeno. Ale ve chvíli, kdy začne, se už na něj vztahují všechna ustanovení shromažďovacího zákona. Proto včera policie požadovala volný průchod pro neonacisty, jejichž pochod byl ohlášen a řádně povolen.

Podle policejní mluvčí šlo jen o silnici, všude jinde účastníci improvizované bohoslužby mohli být. Účastníci bohoslužby žádali, aby farář mohl dokončit kázání. Policie ale nečekala a tvrdě zasáhla. „Klíčová je otázka, zdali může policie v civilizovaném a demokratickém státě rozhánět bohoslužbu pomocí těžkooděnců, dělobuchů a policistů na koních,“ ptá se Miroslav Brož z iniciativy „Neonacisty v Ústí nechceme“. 

Policie ale podle mluvčí policie neměla jinou možnost, pokud chtěla zabránit střetu obou skupin. „Neměli jsme žádnou zákonnou možnost pochodu dělnické strany zabránit a snažili jsme se jen uvolnit cestu, aby ke střetu nedošlo,“ vysvětlila postup. Policisté podle ní použili jen zákonných prostředků. „My jsme zatím žádnou stížnost nedostali, vše se dozvídáme jen od médií,“ dodala policejní mluvčí.

Reportáž Jana Stuchlíka (zdroj: ČT24)

Podle kritiků zásahu měla policie pochod nacionalistů odklonit i za cenu případných žalob. Policisté se hájí, že se přesně řídili shromažďovacím zákonem. Jeden z mužů, kteří ho schvalovali, ale takové zdůvodnění zásahu proti modlícím se lidem odmítá. „Nestačí zákon, vy musíte použít zdravý rozum a tady zdravý rozum použit nebyl. Pustit se do náboženského shromáždění je pitomost prvního řádu,“ tvrdí Zdeněk Bárta, farář a bývalý poslanec České národní rady. 

Odpůrci neonacismu se rozhodli, že budou žádat, aby policejní zásah prověřil soud.