Ostravská regionální organizace VV se rozpustila

Ostrava - Organizace Věcí veřejných v Ostravě-Radvanicích sama ukončila svoji činnost. Podle serveru iDnes.cz tak zareagovala na krizi ve vedení strany. Už prý nereprezentuje ideály, se kterými místní politici do voleb šli. Krajskou šéfkou strany byla právě Kristýna Kočí, jedna z hlavních postav korupčního skandálu, který teď stranu rozkládá. Kočí byla ze strany vyloučena a krajská organizace teď bude hledat její náhradu.

„Rozhodli jsme se, že náš klub rozpustíme,“ uvedl předseda VV v Ostravě-Radvanicích Milan Lukáš pro server iDnes. Jako důvod uvedl gradující krizi ve vedení strany. „Nejsme ochotni akceptovat touhu vládnout za každou cenu,“ řekl. Ideály, s nimiž do politiky šel, byly podle něj zcela odlišné od současného chování čelných představitelů Věcí veřejných. „Nás politika neživí a já si nehodlám nechat na sebe od lidí ukazovat prstem s narážkou, co že jsem jim doporučoval, aby volili,“ dodal Lukáš. 

Poslanci za VV Jaroslav Škárka a Kristýna Kočí podali trestní oznámení na Víta Bártu kvůli tomu, že se je podle jejich názoru pokusil uplatit, a krátce nato byli vyloučeni z klubu i ze strany. Klub VV vzápětí opustil i další kritik vedení Stanislav Huml. Když MF Dnes zveřejnila informace z dokumentu, podle něhož Bárta vstoupil do politiky, aby získal ekonomickou moc, Bárta oznámil, že rezignuje na funkci ministra. ODS a TOP 09 však požadují, aby vládu spolu s ním opustili vládu i Josef Dobeš a Radek John.

Klub VV pod vedením nové šéfky Karolíny Peake nicméně v sobotu vzkázal premiérovi, že když půjdou ministři za VV z vlády, musejí odejít i ostatní ministři, kteří jsou podezřelí z nějaké nekalé činnosti – jmenovitě Miroslav Kalousek, Ivan Fuksa a Alexandr Vondra. Premiér však Věcem veřejným zatím neustupuje a v pondělí chce odnést prezidentovi jednu demisi Víta Bárty a dva návrhy na odvolání ministra Johna a Dobeše. V nedělních OVM se tak Radek John nechal slyšet, že pokud  Nečas nevyhoví požadavkům VV, vládu s Kalouskem, Fuksou a Vondrou jeho strana nepodpoří.