U Chlumce objevena rozsáhlá černá skládka

Chlumec nad Cidlinou - Velkou černou skládku našli místní obyvatelé nedaleko Chlumce nad Cidlinou. Je pravděpodobné, že skládka vznikala několik let, ale protože leží na odlehlém místě, nikdo si jí dlouho nevšimnul. Toho, kdo ji založil, nyní hledá policie. Náklady na likvidaci skládky by se mohly vyšplhat do milionů korun.

Skládku někdo udělal z bývalé pískovny nedaleko za městem. To, co je vidět, představuje pouze nepatrnou část toho, co je skryté pod hlínou. Poté, co byla skládka odhalena, pachatel se ji snažil rychle zamaskovat. „Všude, kde není tráva, je nahrnuta hlína. Jsou tu kanystry s neznámými látkami, beton i cihly,“ řekl Miroslav Krojidlo, strážník Městské policie Chlumec nad Cidlinou.

„Byl jsem skutečně zděšen, protože jsem se vrátil o více než dvacet let zpátky do takových těch socialistických střepáků. Skládka má velký rozsah,“ prohlásil Miroslav Uchytil, starosta Chlumce nad Cidlinou. Ten předpokládá, že skládku postupně vytvářela nějaká soukromá firma, aby ušetřila za separaci odpadu.

Reportáž Přemysla Šrámka (zdroj: ČT24)

Případ město předalo policii. „Podle mého názoru se jedná o nehoráznou drzost. Je pošlapávána veškerá legislativa při ochraně životního prostředí,“ podotkl starosta. Policie teď zkoumá, jak dlouho skládka vznikala. Může mít v každém případě mnohem vážnější následky, než se na první pohled zdá. Leží totiž v blízkosti rybníka.