Za přepadávání seniorek hrozí mladíkům až 12 let

Ostrava - Před ostravským krajským soudem stanulli tři mladíci, kteří podle obžaloby v prosinci 2009 přepadávali cestující MHD v Ostravě, na Opavsku a ve Znojmě. Na zastávkách si počíhali hlavně na seniorky. Většinou jim do očí nastříkali slzný plyn a pak je okradli. Jedna důchodkyně při přepadení nešťastně upadla a utrpěla komplikovanou zlomeninu ruky. Trojice se ke všemu přiznala. Hrozí jim pět až dvanáct let vězení.

Podle obžaloby první loupež 26letý David Frei, 22letý Jiří Sýkora a 24letý Denis Černý spáchali v Ostravě 2. prosince 2009. Na zastávce MHD Důl Petr Bezruč ve Slezské Ostravě napadli dvě čekající důchodkyně. „Zatímco Sýkora hlídal, ostatní dva přiběhli k ženám. Frei uchopil kabelku poškozené a silně za ni trhnul. Přepadená upadla na zem, kabelku ale nepustila, tak ji za ni táhl asi metr po zemi,“ popsala žalobkyně první loupež.

Dodala, že přepadené ženě přišla na pomoc další důchodkyně. Frei se rozhodl ukrást i její kabelku a snažil se ji druhé ženě vytrhnout. Podařilo se mu to až v okamžiku, kdy seniorce nastříkal do očí pepřový sprej. Nakonec násilník ukradl obě kabelky a trojice si mezi sebou rozdělila lup okolo 15 000 korun.

Reportáž Jiřího Loučky (zdroj: ČT24)

Znovu loupili už o dva dny později. Opět si vybrali starší ženu s kabelkou na zastávce MHD. Opět Frei použil pepřový sprej a tentokrát Černý kradl tašku. Lup byl v tomto případě 135 korun. Jen o půl hodiny později loupili podle stejného scénáře na další zastávce v Ostravě-Porubě. Přepadenou důchodkyni připravili o víc než 5 000 korun.

Poslední dvě loupeže mají podle obžaloby na svědomí už jen David Frei a Denis Černý. Společně s nimi byl na místě zatím neznámý člověk, který řídil auto. A právě z něj loupili. Hlavní roli sehrál tentokrát Černý, který za jízdy chytil kabelku chodkyně a vytrhl jí tašku z ruky. V ní mladíci našli přibližně 4 000 korun.

Poslední loupež podle obžaloby spáchali Frei a Černý ve Znojmě. Kvůli částce 2 000 korun přepadli zase z jedoucího auta ženu, která šla po chodníku. Žena upadla a utrpěla tříštivou zlomeninu ruky. Její léčba i s rehabilitacemi trvala tři měsíce.

„Klient se ke svému jednání plně přiznal. Lituje toho a na svou obhajobu uvedl, že to byla hloupost. Omlouval se poškozeným, že něco takového vůbec učinil,“ uvedla advokátka Sýkory. Doplnila, že peníze z lupu obžalovaný utratil za zábavu.

Jen loni registrovali policisté v Ostravě 255 loupeží a zatkli každého druhého násilníka.