Na tunelu v Mostech u Jablunkova se zas pracuje

Mosty u Jablunkova - Stavbaři obnovili práce na železničním tunelu v Mostech u Jablunkova na Frýdecko-Místecku. Před rokem a půl se část jeho stropu propadla. Od havárie až dosud hledala Správa železniční dopravní cesty (SŽDC) nové technické řešení. Vybrala takové, které by stavbu nemělo prodražit, ani ji zbytečně prodlužovat. Příčinu havárie policie ještě šetří. Tunel měl být hotový koncem letošního roku. Termín dokončení se ale posunul až na březen 2013.

Propadlý tunel v Mostech u Jablunkova dostal druhou šanci. Stavbaři už začali rozestavěnou část zpevňovat. S dalšími ražbami ale musejí počkat, dokud nedostanou nové stavební povolení. To je nezbytné. Musejí totiž  zcela změnit technologický postup. „Rok a půl trvala příprava, vybírali stavební firmu a technologii a teď začínají s injektáží,“ uvedl starosta Mostů u Jablunkova Josef Szotkowski. Asi osmdesát metrů dlouhá část tunelu se propadla předloni v listopadu. Stavbaři ho rozšiřovali, aby do něj mohli položit další kolej. V provozu tak zůstal pouze druhý tunel, který s touto stavbou sousedí. Je v něm ale jen jedna kolej. Po ní musí vlaky jezdit v obou směrech.

„Pro nás je zdvoukolejnění tunelu velmi důležité. Je tam omezená rychlost, vlaky se nemohou křížit a musíme volit, který má větší prioritu,“ říká mluvčí Českých drah Kateřina Šubová. Tunel stavbaři razí ve velmi těžkých geologických podmínkách. To zřejmě bylo i příčinou havárie. SŽDC proto volila další postup podle toho. Stavbaři teď budou chybějící část tunelu razit po malých částech a každou z nich hned zajistí. „Některé dílčí škody zhotoviteli hradila pojišťovna. V celkovém součtu proto nedošlo k navýšení nákladů na stavbu,“ podotkl mluvčí SDŽC Pavel Halla.

Reportáž Dagmar Famfulíkové (zdroj: ČT24)