Při požáru hotelu v Moravské Třebové nebyl nikdo zraněn

Moravská Třebová - V Moravské Třebové na Svitavsku hořel hotel. Plameny přijelo krotit třináct hasičských jednotek. Před čtvrtou hodinou odpolední se jim podařilo oheň dostat pod kontrolu. Z hotelu živel přeskočil i na sousední domov důchodců. Hasiči museli evakuovat asi stovku lidí. Podle mluvčí svitavské policie Anny Štegnerové dosáhne škoda několika milionů korun, příčina požáru není dosud jasná.

Kromě hotelu, kde začalo hořet, byl zasažen další propojený hotelový objekt. „Požár se podařilo lokalizovat v 15:50. Hasiči musí ještě rozebrat střešní konstrukce a dohasit ohniska požáru,“ uvedla Horáková. Hotel je rohová budova, stojí na křižovatce Svitavské a Komenského ulice. V jeho přízemí je restaurace a hospoda, hotelové pokoje se nacházejí v prvním patře. Vedlejší domov důchodců byl před několika málo lety za více než 100 milionů korun rekonstruován, podle internetových stránek má kapacitu 200 lůžek. Na dvou budovách hotelu hořela střecha.

Hasiči vyklidili restauraci a další prostory objektu. Požár vypukl v hotelovém pokoji, z prvního patra byl odveden rovněž host z vedlejšího pokoje. Hasiči také provedli průzkum, zda se v hotelu ještě nenachází další lidé. „Domov důchodců hasiči ihned začali evakuovat a ochlazovat potřebnými proudy vody tak, aby nedošlo k rozšíření požáru,“ uvedla Horáková.

Reportáž Michala Klokočníka (zdroj: ČT24)

Obyvatelé zařízení byli dočasně umístěni v prostorách sociálních služeb města, domov důchodců nebyl ohněm příliš poškozen. „Obyvatelé města byli dvakrát vyzváni městským rozhlasem, aby nevětrali a nezdržovali se v blízkosti požáru. Teď už kouř není tak intenzivní a rozptylové podmínky jsou dobré,“ řekl v 15:30 místostarosta Pavel Brettschneider.

Na místě bylo velké množství hasicí i výškové techniky. Hasičům velmi ztěžoval práci obrovský žár. Do 14:00 se kvůli němu nemohli dostat blíže k ohniskům.