Korytář podává kvůli sporným zakázkám trestní oznámení

Liberec – Primátor Jan Korytář a jeho ekonomický náměstek Jaromír Baxa (oba Změna pro Liberec) podávají trestní oznámení – důvodem jsou údajné pletichy při zadávání veřejných zakázek na revitalizaci městských lázní a dostavbu bazénu a pak také podezření z porušení povinnosti při správě cizího majetku a porušení hospodářské soutěže. Trestní oznámení míří na neznámou osobu, případ bude šetřit protikorupční policie.

„Mimo jiné nás k tomu vedou nedůvodně nastavená kvalifikační kritéria v zadání veřejné soutěže, která měla umožnit účast pouze úzkému okruhu stavebních společností, jejichž ekonomické ukazatele je splňují,“ vysvětloval Korytář. Je podle něj neodůvodnitelné vyžadovat konkrétní výši finanční zadluženosti či likvidity. „Tato finanční kritéria nápadně kopírují finanční ukazatele jednoho z uchazečů o zakázku, jedná se o společnost Syner,“ doplnil Korytář. 

Protikorupční policie by se podle Korytáře měla zabývat i účastí bývalého primátora Jiřího Kittnera a jeho stranického kolegy z ODS Tomáše Hampla ve výběrové komisi u těchto zakázek. Kittner byl v minulosti ekonomickým ředitelem Syneru a Hampl byl členem představenstva Investorsko Inženýrské společnosti, jež byla dceřinou firmou Syneru. Kittner se ale brání - nebyl prý členem hodnotící komise, ale jen té, která otevírala obálky. „Za účasti všech firem, které se do soutěže přihlásily, jsme obálky otevřeli, zkontrolovali všechny náležitosti a zaprotokolovali nabídkovou cenu. Neměli jsme žádnou možnost ovlivnit ani cenu, ani výběr vítěze, to dělala až výběrová komise ustavená novou reprezentací,“ uvedl Kittner.

Reportáž Lucie Pokorné (zdroj: ČT24)

Veřejnou soutěž na dvě sporné zakázky spolufinancované z evropských fondů vypsala ještě minulá radnice vedená ODS. Nová reprezentace v čele se Změnou pro Liberec pak vybrala vítěze. Přestavbu lázní na galerii za bezmála 300 milionů korun měla postavit pardubická firma Chládek a Tintěra, dostavbu bazénu za 116 milionů získala liberecká stavební firma Syner. Korytář však odmítl smlouvy podepsat.

Argumentuje dvěma právními posudky a zprávou Transparency International, podle nichž jsou smlouvy pro město nevýhodné. Liberci podle nich hrozí, že bude muset vrátit evropské dotace nebo zaplatit miliony korun navíc. Právě rozhodnutí nepodepsat smlouvy, zrušit soutěž a vyhlásit novou, bylo podle Korytáře hlavním důvodem, proč se na konci března v Liberci rozpadla Koalice Změny pro Liberec s ČSSD, Liberec občanům a Unií pro sport a zdraví. Bývalí partneři se pak primátora a další dva radní Změny pro Liberec pokusili odvolat. 

Liberecký bazén
Zdroj: ČT24