Policisté prodávali kradené věci

České Budějovice - Až tříleté tresty hrozí dvěma policistům z Českých Budějovic, ti čelí obvinění, že si přivydělávali prodejem zabavených, většinou ukradených věcí. Před soudem ale oba policisté tvrdili, že to tak není, zboží podle vlastních slov kupovali po bazarech, a poté je prodávali. Jejich nadřízení obžalované zatím postavili mimo službu, vyčkají s dalším postupem až na rozhodnutí soudu.

Na stopu prodejců kradených věcí přivedl kriminalisty českobudějovický sochař, kterému zloději před dvěma lety vykradli ateliér. Ojedinělé nářadí později objevil na internetu. „Smůla pachatelů spočívala v tom, že šlo o věc, která se nedala zaměnit s jinou,“ řekl pro ČT sochař Petr Schel. Prodejce kontaktoval a na setkání s ním jel už se zásahovou jednotkou. Policisté se ale nestačili divit, když zjistili, že věci nabízejí jejich kolegové. „Pachatel měl pod normálním oblečením policejní uniformu, což pro mě bylo šokující,“ dodává okradený sochař.

Podle státního zástupce policisté sami v ateliéru nekradli. Nářadí a kufr s aparaturou si měli odnést z bytu narkomana, který navštívili. „Prodávali věci, které nelegálně získali v bydlišti jiných osob,“ řekl státní zástupce Roman Tibitanzl a dodal, že oba policisté jsou obviněni ze tří trestných činů.

Reportáž Aleše Hazuky (zdroj: ČT24)

Obžalovaní policisté se ale brání, prodávané věci prý koupili legálně v bazarech. „Trestnou činnost popírají a osobně jsem přesvědčen, že jim prokázána nebyla,“ vyslovuje názor obhájce Petr Smejkal. Bezprostředně po závěrečných řečech dnes soudkyně jednání odročila, rozsudek plánuje vynést ve čtvrtek.