Opavskému magistrátu hrozí pokuta za pochybnou zakázku

Opava - Opavský magistrát pochybil v zadávání veřejné zakázky na rekonstrukci Tyršova stadionu. Tvrdí to zástupci Regionální rady Moravskoslezsko, která dotace schvaluje. Vyjádřit by se měl i Úřad pro ochranu hospodářské soutěže. Pokud by se pochybení skutečně prokázalo, hrozí městu nejen pokuta, ale navíc i ztráta části dotace. Podnět k Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže pošle Regionální rada ještě tento týden. Ten by měl potom vydat své stanovisko zhruba do konce května.

Tyršův stadion v Opavě – jeho rekonstrukce si vyžádá 38 milionů korun. Regionální rada Moravskoslezsko poskytla městu dotaci na jeho opravu ve výši 29 milionů. Měla však zásadní podmínku - město muselo vybrat zhotovitele stavby, který měl s takovým typem zakázky dostatečné zkušenosti. A v tom podle regionální rady opavská radnice jednoznačně pochybila. „Máme pochybnosti o prokázání kvalifikace vybraného uchazeče, budeme proto zasílat podnět na Úřad pro ochranu hospodářské soutěže,“ potvrdil tiskový mluvčí Regionální rady Moravskoslezsko Michal Sobek.

Ředitel společnosti Slezské stavby Opava, která zakázku na rekonstrukci stadionu vyhrála, je v současné době v zahraničí, České televizi však vzkázal, že je podle něj vše pořádku a všechny smlouvy má jeho společnost řádně uzavřené. Pokud by přesto Úřad pro ochranu hospodářské soutěže pochybení našel, magistrát by podle všeho přišel minimálně o sedm milionů korun z dotace. „Evropská komise doporučuje v takových případech krácení minimálně ve výši 25 procent, ale dle závažnosti pochybení,“ říká Michal Sobek. „Myslíme si, že jsme v právu a máme na tu dotaci nárok,“ tvrdí ale vedoucí odboru rozvoje města Petr Šnejdar. Po opravě bude Tyršův stadion zdarma využívat TJ Slezan Opava a v rámci tělocviku potom žáci ze ZŠ Englišova a Boženy Němcové.

Reportáž Veroniky Glötzerové (zdroj: ČT24)