Na Klatovsku se ruší policejní oddělení

Klatovy - O dvacet osm policistů méně a tři zrušená obvodní oddělení policie. Takový má být stav policejního sboru od roku 2013 na Klatovsku. Proti tomuto omezení jsou však starostové měst a obcí, kterých se to týká. V této souvislosti poukazují na hrozící nedostatečnou prevenci i na omezení hlídkové činnosti v dotčené oblasti Klatovska.

Švihov, Plánice a Kolinec jsou mezi městy, která by na Klatovsku do roku 2013 měla přijít o zavedené obvodní policejní služebny. Nahradit by je měly policejní stanice. To znamená, že se tu sníží počet policistů a chod policejních stanic bude řízen z nadřazených obvodních oddělení. „Počet sedmi policistů na policejní stanici byl stanoven podle výpočtů zatíženosti vzhledem k rozsahu teritoria, vzhledem k počtu obyvatel a rozsahu trestné činnosti na tomto území,“ vysvětluje ředitel pro řízení zdrojů Krajského ředitelství policie Plzeňského kraje Roman Fidler.

Starostům dotčených obcí se ale takový postup nelíbí, a ministrovi vnitra a policejnímu prezidentovi proto zaslali protestní dopis. Obávají se totiž toho, že policisté se u nich nebudou objevovat tak často a kriminalita bude narůstat. „Bude se to zejména týkat nedostatečné prevence. Omezení policistů se dotkne rozsáhlého území Chudenicka a Švihovska. V tamních zapadlých vesnicích nebudou vidět policisty třeba i půl roku,“ obává se starosta Švihova Václav Petrus. „Bude to standardní výkon služby, pro občany se nic nezmění,“ uklidňuje Roman Fidler.

Reportáž Jana Dvořáka (zdroj: ČT24)

Starostové zároveň upozorňují, že na svůj protestní dopis očekávají odpověď nejpozději do jednoho měsíce.