Pardubická radnice musí platit za výpovědi úředníkům

Pardubice – Pardubický magistrát musí zaplatit přes půl milionu korun jako náhradu ušlé mzdy a odstupné i s úroky bývalému zaměstnanci Jaroslavu Koutovi. Ten pracoval na pozici vedoucího kanceláře a v roce 2005 dostal výpověď. Nejedná se o první případ, kdy magistrát prohrál spor o neplatnou výpověď. Někteří radní a zastupitelé se ve spojitosti s případem ptají, kdo za úřední přehmaty z minulosti ponese odpovědnost.

„Tehdejší tajemník Panuš mi vytkl údajné, naprosto smyšlené nedostatky v práci. Následně mě nechal odvolat z funkce a pak jsem dostal výpověď z pracovního poměru,“ shrnul svůj případ pro ČT Jaroslav Kout. Podle posledního verdiktu soudu má Kout od města dostat přes 560 tisíc plus úroky. Pro magistrát je ale alarmující, že ve hře jsou další statisíce. „V první fázi se seznámíme s rozsudkem v dané věci a poté rozhodneme o dalším postupu, zřejmě ale dojde k odvolání proti tomuto rozsudku,“ prohlásil tajemník pardubického magistrátu Martin Růžička.

Město Pardubice musí platit také v případě bývalého kronikáře – Tomáš Novotný má podle nedávného soudního verdiktu dostat bezmála milion. Kontroverzní byla rovněž výpověď pro bývalého právníka Zbyňka Holce. Ten za stažení žalob proti radnici nakonec dostal od města 240 tisíc jako mimosoudní vyrovnání.

Reportáž Michala Klokočníka (zdroj: ČT24)

Podle pardubické primátorky Štěpánky Fraňkové (SPP) se nyní historie výpovědí prověřuje. „Je otázkou, zda rada, potažmo zastupitelstvo, rozhodne o podání trestního oznámení na kohokoli, nebo na neznámou osobu,“ dodala. Náměstek primátorky František Brendl (Pardubáci) si stojí za názorem, že by město mělo požadovat náhradu po konkrétních vinících. Ve všech kauzách figuruje jméno bývalého tajemníka magistrátu Stanislava Panuše. Ten už dříve uvedl, že z jeho strany k žádnému pochybení nedošlo a vinu necítí.

Primátorka Pardubic Štěpánka Fraňková
Zdroj: ČT24