Mirošov se bouří proti bioplynové stanici

Rokycany – V Mirošově na Rokycansku se lidé bouří proti záměru výstavby bioplynové stanice. Bojí se zápachu i nárůstu dopravy, protože stanice má vyrůst přímo na kraji obce. Investor obavy mírní tím, že plánuje moderní provoz, který má mít jen minimální dopady na okolí. O osudu bioplynové stanice budou zastupitelé rozhodovat začátkem příštího týdne.

Nápad postavit bioplynovou stanici, do které by se měla svážet siláž a kejda ze širokého okolí, lidem příliš nevoní. Má totiž stát těsně vedle jejich domů. Strach mají zejména z nadměrného hluku, zápachu, zvýšené dopravy a někteří i z rizika exploze. Ředitel společnosti Příkosická zemědělská, která chce bioplynovou stanici postavit, považuje obavy lidí za přehnané. „Myslím si, že se doprava zvýší mírně a o zápach nemusejí mít obyvatelé obavy,“ tvrdí Ladislav Vágner.

Ani starosta Mirošova Vlastimil Sýkora ale není projektu příliš nakloněn, protože podobné stavby podle něj k domům, ve kterých lidé trvale bydlí, nepatří: „Řekl bych, že je tam spousta otázek k prostudování a málo odpovědí, které jsme doposud mohli získat z projektové dokumentace.“

Reportáž Karla Vovesného (zdroj: ČT24)

Obyvatelům vadí, že se o celém záměru dozvěděli až teď, přitom úřady mají žádost o stavební povolení už delší čas na stole. Podle ředitele Vágnera by obavy mohly rozptýlit exkurze do již existujících provozovaných bioplynových stanic, které firma obyvatelům nabízí. O budoucnosti bioplynové stanice budou zastupitelé rozhodovat začátkem příštího týdne. Pokud však zastupitelstvo projekt podpoří, mnoho lidí hodlá sepsat petici.