Podvodníci slibovali úvěry u neexistující banky

Praha - Královéhradečtí kriminalisté zatkli v úterý v Praze na Černém Mostě ozbrojeného jednapadesátiletého muže z Prostějova. Podnikatelům po celé republice nabízel zajištění úvěrů v bance Credit Capital Corporation v Dominikánské republice. Disponoval i důvěryhodně vyhlížejícími listinami banky, která ale ve skutečnosti neexistuje. Za příslib úvěru vybíral až milionové zálohy.

Muž z Prostějova spolu s další podezřelou sliboval nejméně 18 podnikatelům půjčky u neexistující společnosti Credit Capital Corporation v Santo Domingu. „Pro větší věrohodnost svých tvrzení si byli schopni vyrobit i různé dokumenty, kterými poté dokládali existenci této banky. Tito dva podnikaví lidé byli natolik schopní manipulovat se svými klienty, že ti uvěřili až neuvěřitelným slibům,“ vysvětlila mluvčí královéhradecké krajské policie Ivana Ježková.

Zásahová jednotka zatkla muže v Praze na Černém Mostě. Například od podnikatele v Hronově na Náchodsku dostal za zprostředkování úvěru a další slíbené služby zálohu dva miliony korun. Nejvyšší úvěr, který zatčený slíbil zajistit, dosahoval téměř půl miliardy korun. „Naivita lidí je bezbřehá, a pokud se najde někdo, kdo je skutečně zdatný jako podvodník a dokáže se pohybovat v tom, že zná svět, tak mu jsou lidé schopni velmi snadno podlehnout,“ dokládá psycholog a soudní znalec Jan Lašek.

Reportáž Vlastimila Weinera (zdroj: ČT24)

Nyní zatčený muž čeká v cele na rozhodnutí, zda ho soud vezme do vazby. Spolupachatelka je ve věznici pro jiné podvody. Podle mluvčí Ivany Ježkové sháněla dvojice své klienty přes internet. Důvěřiví podnikatelé byli například z Prahy, Ostravy, Prachatic nebo i ze slovenské Handlové. Podle toho, jak policisté trestné činy kvalifikovali, hrozí oběma podezřelým až 10 let vězení.