Krásné Březno je bez dozoru

Krásné Březno – Bez služebny policie má být už za pár týdnů čtvrť Krásné Březno v Ústí nad Labem. Jde o dvacetitisícový problémový obvod, pod který spadá i známá Matiční ulice. Potíž je v tom, že budova, ve které policie sídlí, je v havarijním stavu a jiná, kterou jí město nabídlo, je zase až moc drahá. Protože rychlé vyřešení nynějšího stavu budovy v Krásném Březně není v současné době v možnostech města ani PČR, bude služebna dočasně přemístěna do objektu Na Předmostí.

Sídliště velikosti okresního města s velkým množstvím sociálně slabých, k tomu třeba Matiční ulice a okolí. I přesto, že patří k problémovým částem města, přijde Krásné Březno o obvodní oddělení policie. Městský dům, ve kterém sídlí, je totiž v katastrofálním stavu a stanici čeká stěhování do centra. „Z důvodu technického stavu budovy je to nevyhnutelné,“ uvedl náměstek primátora Ústí nad Labem Jan Řeřicha (ODS). Policie tvrdí, že obyvatelé Krásného Března změnu nepocítí. „V lokalitě budou samozřejmě působit mobilní policejní hlídky, které v případě zavolání na linku 158 budou ihned k dispozici,“ potvrdila mluvčí PČR Ústí nad Labem Veronika Hyšplerová.

Podle policejních statistik se v Krásném Březně odehraje 13 procent všech trestných činů stotisícového města. Městská policie jde ještě dál a tvrdí, že Krásné Březno je nejproblémovější čtvrtí. „Samozřejmě se převážně jedná o majetkovou trestnou činnost, jako jsou drobné krádeže, krádeže na osobách a vloupání do různých objektů,“ dodala Veronika Hyšplerová a mluvčí Městské policie Ústí nad Labem Martina Sochorová doplnila: „Mezi nejčastější přestupky v Krásném Březně patří rušení nočního klidu, znečišťování veřejného prostranství, krádeže barevných kovů a krádeže na vozidlech.“ Město sice nabídlo policii k pronájmu jiný objekt, ale za dvojnásobné nájemné. A víc než 800 tisíc korun ročně policie nemá.

Reportáž Terezy Baldové (zdroj: ČT24)

Nyní je ve hře nová varianta – směna objektů mezi policií a městem. Radnice by policii dala objekt na sídlišti, výměnou za to by si vzala jiný v centru města. Policie by se tak mohla vrátit ještě letos. „Hledáme cestu tak, aby se policie mohla co nejdříve vrátit zpátky. Ve hře bude možná i snížení nájmu,“ ujistil Jan Řeřicha.

Do Krásného Března se po letech alespoň vrátí městská policie. Radnice chce služebnu otevřít už v létě.

Bez služebny policie má být už za pár týdnů čtvrť Krásné Březno v Ústí nad Labem.
Zdroj: ČT24