Bílovec se postavil proti rušení oddělení v tamní nemocnici

Bílovec - Už druhé město na Novojičínsku nesouhlasí s plánovanými změnami v krajském zdravotnictví. Po Novém Jičíně se proti záměrům hejtmanství postavili i zastupitelé v Bílovci. Nesouhlasí s rušením tří klíčových oddělení v místní nemocnici. Vedení kraje ale tamní radnici uklidňuje s tím, že se nemá čeho obávat.

Nemocnici v Bílovci využívá přibližně padesát tisíc lidí. Ačkoliv je jednou z nejmenších zřízených krajem, podle analýzy hospodaření RGM Medical patří k nejhorším. Za loňský rok vykázala ztrátu téměř patnáct milionů korun. Podle kraje to je důvod k uzavření několika oddělení. Proti tomu ale protestují bílovečtí zastupitelé. „Jsem přesvědčen o tom, že ta nemocnice má určitě budoucnost a má smysl,“ myslí si starosta Bílovce Petr Klimek. Zastupitelka Bílovce Sylva Kováčiková tvrdí, že podle informací, které má k dispozici, by se v nejbližších dvou měsících mohlo z nemocnice propustit až třicet lidí. Analýza fungování krajských nemocnic RGM Medical, kterou si krajský úřad nechal nedávno zpracovat, doporučuje snížení počtu lůžek až o čtvrtinu a zásadní změnu směřování nemocnice.

Podle analýzy by měla být v Bílovci zrušena chirurgie, interna a jednotka intenzivní péče. Nemocnice by se naopak měla zaměřit na léčbu dlouhodobě nemocných. Nyní však vedení kraje samotnou analýzu relativizuje. Podle náměstka pro zdravotnictví Karla Konečného kraj žádná oddělení rušit nehodlá. „Nepočítáme s tím, že bychom měli rušit internu či chirurgii, ale na druhé straně vnímáme, že samozřejmě pokles pacientů bude muset naznačit představenstvu i vedení nemocnice to, aby skutečně zefektivnilo provoz těchto oddělení,“ vyjádřil se. „Budeme chtít písemné vyrozumění, že k žádným změnám nedojde,“ řekl na to starosta Bílovce Petr Klimek. Proti transformaci krajských nemocnic se už postavil Nový Jičín a v Opavě dokonce sepsali protestní petici. Za první dva dny ji podepsalo přes 1 200 lidí.

Reportáž Michala Poláška (zdroj: ČT24)
Bílovecká nemocnice
Zdroj: ČT24