Spor o poplatky za vodovodní přípojky pokračuje

Hradec Králové - Část lidí z Jičína se dohaduje s tamní vodohospodářskou společností. Říkají, že od nich vybírá poplatky, na které nemá nárok. Krajský soud v Hradci Králové dal už jednou stěžovateli za pravdu. Podle jičínského právníka Dmitrije Pavlenka ovšem vodohospodáři protiprávně postupují dál a pokračují ve vybírání poplatků. Firma ale odmítá, že by postupovala nezákonně.

Spor se týká vodovodních přípojek. Konkrétně se jedná o náklady na propojení potrubí domu s vodovodním řadem. I když je napojení součástí vodovodní sítě, vodohospodářská společnost si investice nechala zaplatit od svých zákazníků. „Náš argument vychází ze znění zákona. V něm je jednoznačně dáno, že náklady na napojení přípojky nese vlastník nemovitosti,“ argumentuje ředitel Vodohospodářské a obchodní společnosti Jičín Václav Matula. „Jedná se o bezdůvodné obohacení ze strany vodohospodářské společnosti,“ oponuje právník stěžovatelů Dmitrij Pavlenko. 

Na postup vodohospodářů si stěžovali někteří lidé z postižených ulic. A krajský soud v Hradci Králové, který konkrétní případ posuzoval, rozhodl, že firma na poplatek nárok neměla. „U rekonstrukcí takové rozhodnutí respektujeme bez jakýchkoli výjimek. V tomto případě se však nejedná o rekonstrukci, ale o výstavbu,“ upozorňuje Václav Matula. 

Reportáž Přemysla Šrámka (zdroj: ČT24)

Za některé přípojky ale vodohospodáři inkasují dál. Říkají, že verdikt soudu se týká jenom rekonstrukcí, nikoli nových investic. Pokud tedy firma vodovod rekonstruuje, nic nevybírá, pokud jde o novou výstavbu, připojení si zaplatit nechá. „V odůvodnění rozsudku Krajský soud naprosto jednoznačně vyslovil názor, že není podstatné, zda se jedná o novou přípojku, nebo o rekonstrukci,“ říká Dmitrij Pavlenko. „Tímto tvrzením se popírá znění zákona, soud se nemá co domnívat, ale rozhodnout,“ uzavírá Václav Matula. 

Právník Dmitrij Pavlenko i vodohospodářská společnost kvůli rozdílným stanoviskům proto předpokládají další soudní jednání.