V Mníšku bude na zámku druhá prohlídková trasa zdarma

Mníšek pod Brdy (u Prahy) - V Mníšku pod Brdy si budou moci na zámku v neděli zájemci zdarma prohlédnout druhou prohlídkovou trasu. Pro návštěvníky se otevřou soukromé pokoje, které obývali poslední majitelé Kastové. Akce je součástí oslav Mezinárodního dne památek, který připadá na pondělí 18. dubna, uvedla kastelánka Jana Digrinová. V loňském roce na mníšecký zámek zavítalo téměř 29 000 návštěvníků, což bylo o 760 více než předloni.

Návštěvníci uvidí dětské pokoje, ložnice a koupelny, které jsou zařízeny do nejmenších detailů. „Nechybí křticí zavinovačka, dobové hračky, učební pomůcky, záchod či nočník,“ poznamenala kastelánka.

Zámek v Mníšku pod Brdy je původně barokní objekt, který po třicetileté válce přestavěl z tvrze na reprezentativní šlechtické sídlo zbohatlík a dobrodruh Servác Engel z Engelsflussu. V letech 1897 až 1945 sloužil jako bydlení pro šlechtu měšťanského původu. V roce 1945 byl vypleněn a konfiskován. O rok později zámek do správy získalo ministerstvo vnitra, které v něm vybudovalo archiv.

V roce 2000 se stal majitelem zámku Národní památkový ústav, který zahájil jeho rozsáhlou rekonstrukci za více než 100 milionů korun. Trvala do roku 2006, kdy se památka poprvé otevřela veřejnosti.

Ze zámku v Mníšku pod Brdy
Zdroj: ČT24/Jana Digrinová