Historické domy u Staroměstkého náměstí nechává magistrát chátrat

Praha - Blok deseti velmi cenných historických domů hned v sousedství Staroměstského náměstí uprostřed Prahy chátrá, už šestým rokem zůstávají domy na velmi lukrativním místě prázdné. Jejich majitelem je přitom pražský magistrát. Ten také v minulosti dopustil téměř nevratné propojení kdysi samostatných domů.

„Město rovněž platí tržní nájem z doby před krizí ve Škodově paláci a tohle místo zůstává nevyužité. Dochází zde ke ztrátě, která měla být protiváhou prostředkům placeným v případě Škodova paláce,“ tvrdí bývalý pražský zastupitel Petr Štěpánek (SZ). Jednoduchý výpočet říká, že město by opravdu dokázalo pomocí historických domů platit nájem soukromému majiteli Škodova paláce, kde v současnosti úředníci sídlí za dvě stě milionů korun ročně. „Když se budeme při výpočtech držet při zemi, tak nám to vychází zhruba kolem tři čtvrtě miliardy,“ prohlásil pro ČT realitní makléř Martin Satar.

Ještě před časem existovala možnost, že si domy pronajme známá módní návrhářka Blanka Matragi, tato varianta ale před půl rokem vzala za své. Domy tak chátrají dál. Kunsthistorik Richard Biegel tvrdí, že v neobývaném a nevytápěném domě, který zůstává delší dobu bez provozu, se mohou objevit poruchy, které by tam za normálních okolností nebyly. „Připravuje se takzvaná studie proveditelnosti, která řekne, co dál. Zda se budou třeba odděleně pronajímat pouze spodní prostory. Bohužel tento blok je technologicky i historicky natolik provázán, že budovy nelze jakoby rozdělit,“ řekla za magistrát jeho mluvčí Tereza Krásenská.

Reportáž Petra Sojky (zdroj: ČT24)