Nebojte se nemocnice, přesvědčovali studenti v ostravských mateřinkách

Ostrava - Nebojte se nemocnice. To je název ojedinělého projektu, který pro děti z mateřských škol připravili studenti Lékařské fakulty Ostravské univerzity. Chtějí jim zábavnou formou ukázat, že v péči lékařů a sester se mohou cítit bezpečně. Podle zdravotníků má z bílých plášťů obavy až devadesát procent dětí. Tento projekt připravovali studenti lékařské fakulty celý rok. Budou vyjíždět i do základních škol. Program ale bude jiný - například poruchy výživy, anorexie, nebo naopak obezita.

Hospitalizace v nemocnici může být pro dítě traumatem, ať už jsou mu tři, nebo třináct. Podle zdravotníků je třeba děti na lékařské prostředí připravit. Studentky se děti snažily přesvědčit, že sestry a lékaři jsou jejich kamarádi. Když je nemoc upoutá na lůžko, budou nablízku a pomohou jim od bolesti. Ukazovaly dětem i lékařské pomůcky, které si mohly také samy vyzkoušet. „Já jsem opravdu překvapená, jak reagují na nemocnici, že se nikdo nerozplakal, to byl teda úspěch,“ byla s výsledkem akce spokojená studentka Lékařské fakulty Ostravské univerzity Zuzana Birteková.

Podle lékařů mívají mnohé děti z nemocnice strach i kvůli tomu, co o ní dříve slyšely. „Rodiče je mnohdy i straší, že to bude hodně bolestivé, a že když budou zlobit, tak půjdou k lékaři. Myslím si, že to může být právě kámen úrazu, pak jsou ty děti nemocničním prostředím traumatizovány ještě více,“ varuje před podobným jednáním Lucie Sikorová - garant oboru Dětská sestra na Lékařské fakultě Ostravské univerzity.

Reportáž Drahomíry Račákové (zdroj: ČT24)