Kritika fondu ústecké hejtmanky - prý je jen pro známé

Ústí nad Labem – Část zastupitelů kritizuje rozdělování peněz z fondu hejtmanky Ústeckého kraje Jany Vaňhové (ČSSD). Vadí jim, že z krajských peněz jdou miliony na fotbalové trávníky nebo velké komerční akce, zatímco se nedostane třeba na neziskové organizace. Trnem v oku jsou také příspěvky pro politické kolegy hejtmanky. Kraj však tvrdí, že výběr projektů je naprosto transparentní. Naposledy kraj z fondu rozdělil přes 30 milionů korun.

Více než čtyři miliony půjdou z fondu hejtmanky na nový fotbalový trávník v Mostě. Žádala o ně tělovýchovná jednota, v jejímž výkonném výboru zasedá i náměstek hejtmanky Pavel Kouda (ČSSD). Na druhou stranu s žádostí neuspěla třeba obec Třebívlice, která chtěla 140 tisíc na opravu lékařské ordinace. Část zastupitelů výběr kritizuje, avšak podle kraje je výběr naprosto transparentní a zkrátka se jen na každého se nedostane.

Náměstek Kouda navíc při projednávání dotace v krajské radě zvedl pro příspěvek ruku, o možném střetu zájmů ale mlčel. To, že je v orgánech TJ Baník Souš, řekl až na zastupitelstvu. „Už při projednávání v radě tuhle skutečnost měl oznámit,“ zlobí se zastupitel Jaroslav Doubrava (Severočeši.cz). „Já jsem vedl radu za paní hejtmanku a těch bodů tam bylo moc, takže jsem na to zapomněl,“ omlouvá své pochybení Kouda.

Reportáž Terezy Baldové (zdroj: ČT24)

Mnohamilionové dotace získaly často obce, v jejichž vedení jsou zástupci ČSSD - milion dostane například soukromá agentura, která pořádá vinobraní v Litoměřicích. Naopak 600 tisíc korun na zahájení lázeňské sezony nedostanou Teplice, ačkoli kulturní akce je zřejmě největší v celém kraji, každý rok ji navštíví desetitisíce lidí. „Je to většinou dáno tím, kdo na té příslušné instituci vládne. Často neodolá tomu, aby nepřihrával peníze svým blízkým,“ míní starosta Teplic Jaroslav Kubera (ODS).

Opozice kritizovala rozdělování peněz z fondu hejtmana už v minulém volebním období. Tehdy šlo například o pětimilionovou dotaci pro společnost CV Relax, kterou vede podnikatel z ODS. Ten krátce předtím získal do pronájmu unikátní Kamencové jezero v Chomutově.